Spring naar de content

Help, 5G komt eraan!

De vijfde generatie mobiel internet wordt sneller. Véél sneller. Het kabinet timmert aan een 5G-netwerk, waarmee heel Nederland, tot en met uw auto, verbonden moet zijn. Maar deze innovatie roept ook veel verzet op: tegen spionerende Chinezen, kankerverwekkende straling, psychische klachten en massawerkloosheid door vergaande automatisering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Toch waagde het Amerikaanse weekblad The New Yorker zich in april aan een alarmerend artikel over ‘the terrifying potential of the 5G network’ – draadloos internet dat honderd keer sneller data kan verwerken dan de 4G-verbinding waarmee u momenteel e-mailt, whatsappt, facebookt, wetransfert, netflixt en pornhubt.
Deze vijfde generatie internet is wel zó snel, dat het wereldwijde netwerk der apparaten – ook wel bekend als ‘the internet of things’ – verder zal uitdijen: van smartphones, thermostaten, elektronische hondenriemen en ijskasten tot landbouwmachines, operatie-apparatuur, auto’s, passagiers- en gevechtsvliegtuigen, het kan straks allemaal verbonden zijn. Verbonden en op afstand bestuurbaar. En het alarmerende zit hem natuurlijk in dat ‘op afstand bestuurbaar’. Voor de lezers onder u die over weinig voorstellingsvermogen beschikken, een passage uit Homo deus – een kleine geschiedenis van de toekomst, van de Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari:
“Een geavanceerde cyberaanval kan binnen luttele seconden het Amerikaanse elektriciteitsnet platleggen, de Amerikaanse luchtverkeersleiding in de war sturen, talloze industriële ongelukken veroorzaken in kerncentrales en chemische fabrieken, de communicatienetwerken van politiek, leger en inlichtingendiensten verstoren en financiële gegevens vernietigen, zodat er biljoenen dollars in rook opgaan en niemand meer weet wat van wie is.”
Nee, echt gezellig lijkt de toekomst niet te worden.

Huawei valt onder een wet waarmee de Chinese overheid bedrijven kan verplichten bij te dragen aan
de staatsinlichtingen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap