Spring naar de content
bron: ANP/PAUL STOLK

‘Wind of Change’ klonk zelfs in het Kremlin

Ontstaan op een bootje vangt Wind of Change van de Duitse hardrockband de Scorpions de tijdsgeest van de val van de Muur, zaterdag dertig jaar geleden. De wereld valt voor het nummer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Floris Akkerman

MOSKOU – En dan, na ongeveer een uur gitaar- en drumgeweld, komt het moment waarop iedereen wacht. Staand voor op het podium fluit Klaus Meine het wereldberoemde intro. Gejuich uit tienduizend Russische kelen stijgt omhoog in de Moskouse VTB Arena. Telefoons gaan de lucht in om te filmen, te fotograferen of als aansteker. Vol passie zingen de toeschouwers de eerste regels mee met Scorpionszanger Meine: Follow the Moskva/down to Gorky Park. De verwijzingen naar de rivier die door de Russische hoofdstad stroomt en het beroemdste park van de stad.

Wind of Change groeide uit tot dé soundtrack van het einde van de Koude Oorlog met de val van de Muur, deze zaterdag dertig jaar geleden, glasnost en perestrojka van de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov, de hereniging van Oost- en West-Duitsland en de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap