Spring naar de content
bron: ANP

Voor Jan Jambon zijn kunstenaars te mondig, te kritisch, en vooral: te links

De culturele sector van onze zuiderburen verkeert in zwaar weer; zestig procent van de kunstsubsidies wordt geschrapt. Met Jan Jambon als minister van cultuur is dat niet verrassend, vindt Roderik Six, maar toch: "Wie niet snapt waarom kunst in een maatschappij belangrijk is, heeft in die maatschappij niets te zoeken."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roderik Six

Wie een aantal cultuurminnend Vlaamse vrienden in zijn Facebook-tijdlijn heeft staan, heeft het misschien al gemerkt: halve profielfoto’s, gezichten die geblindeerd zijn door een gele balk. Net iets meer dan de helft is weggegomd. Het gaat, om precies te zijn, om zestig procent van de foto, net het bedrag dat geschrapt wordt in de kunstsubsidies. Een nieuwe kaalslag in de sector, nadat ze tijdens de vorige legislatuur ook al zwaar moesten besparen, bovenop de indexstop. Jongeren die zich nu nog als kunstenaar willen ontwikkelen, zijn maar beter voorbereid op dagelijks droog brood en een job bij Starbucks.

Erg verrassend is het niet. Niemand minder dan Jan Jambon is minister van cultuur. Of beter gezegd: hij combineert zijn job als Vlaams minister-president met die van cultuur. Dat kan je op twee manieren interpreteren. Of cultuur is niet belangrijk genoeg om er een aparte ministerpost voor te creëren, of hij beschouwt cultuur als een vehikel om zijn keizerlijke aspiraties mee te decoreren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap