Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Leesverslaafd: de 13.247 boeken van Maarten ’t Hart

Maarten ’t Hart (75) is de meest belezen man van Nederland. Door zijn leesverslaving heeft hij geen tijd voor theater- of concertbezoek. In deze speciale feesteditie van de Culturele agenda vertelt de schrijver welke boeken een blijvende indruk hebben achtergelaten en welke juist niet. ‘Ulysses is het meest overschatte boek ter wereld.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

“Ik heb mijn hele leven verlezen. Ik ben niet iemand die een avond gezellig gaat borrelen of een paar dagen op reis gaat; dat gaat alleen maar van mijn leestijd af. Vroeger kwam ik uit bed en had ik voordat mijn vrouw aan het ontbijt verscheen al honderdvijftig pagina’s gelezen, maar tegenwoordig ga ik ’s morgens eerst zwemmen. Voor de broze botten. Lezen blijkt heel ongezond, want die broze botten heb ik te danken aan het feit dat ik mijn hele leven heb gezeten. Ik moet iedereen dus waarschuwen: lees niet te veel, blijf ook bewegen. Het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten. Wandelend lezen heb ik ook wel gedaan. Dan begon ik in de trein in een boek en vond ik het na aankomst zo zonde om het boek weg te leggen dat ik al lezend dan naar de plaats van bestemming liep. Natuurlijk botste ik dan weleens ergens tegenaan, maar over het algemeen beheerste ik het wandelend lezen vrij goed.

A.F.Th. van der Heijden, Advocaat van de hanen (1991)

“Sinds 1 januari 1960, op de kop af zestig jaar, houd ik in schriftjes bij wat ik lees. Het eerste boek dat ik heb genoteerd is De goede aarde van Pearl S. Buck – het eerste deel van de gelijknamige trilogie. Het tweede boek is De zonen van Wang Lung, het tweede deel. Daarna noteerde ik Brilstra en zijn bromvlieg van A.D. Hildebrand. En zo ben ik altijd door blijven tellen. Ik zit nu op nummer 13.247, maar daar heb ik de honderd boeken die ik dit jaar heb gelezen nog niet bij opgeteld. De boeken die ik voor mijn vijftiende las – dat moeten er toch ook zo’n drieduizend zijn geweest – heb ik ook niet meegerekend. Als ik nu nog zo’n vijftien jaar kan lezen, dan haal ik de 20.000 wel. Dat is eigenlijk nog vrij weinig als je bedenkt dat een beetje behoorlijke bibliotheek zo’n 50.000 boeken telt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap