Spring naar de content
bron: anp/Piroschka van de Wouw

Özcan Akyol brengt tweede roman opnieuw uit onder andere titel

Schrijver Özcan Akyol (35) brengt zijn tweede roman opnieuw uit onder een andere titel. Turis – zoals het boek oorspronkelijk heette – verschijnt vanaf maart onder de nieuwe titel Toerist. Dat staat te lezen in de voorjaarsprospectus van uitgeverij Prometheus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De naamsverandering heeft niets te maken met tegenvallende verkoopcijfers, zo laat de schrijver per mail weten: het boek beleeft binnenkort zijn achtste druk en gaat richting de veertigduizend verkochte exemplaren. Het besluit om de titel te veranderen komt voort uit een kleine irritatie van de auteur. Akyol: “Mensen kunnen mijn naam niet uitspreken en bij mijn tweede roman lukte dat ook niet met de titel van het boek. Ik moet bijvoorbeeld elke week tijdens de aankondiging van een lezing de persoon corrigeren die mij én mijn boeken introduceert. Daarom heb ik besloten om de titel te veranderen. Het is eigenlijk een vertaling: ‘Turis’ en ‘Toerist’ betekenen hetzelfde. Aan de inhoud van het boek is niets veranderd.”

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Het gebeurt niet vaak dat een boek reeds na verschijnen van titel verandert, maar helemaal ongebruikelijk is het ook niet. Enkele jaren geleden werd de debuutroman De zes levens van Sophie van schrijfster en journalist Sarah Meuleman opnieuw uitgegeven onder de titel Wat ik je niet vertel. Moeder doen van Mathijs Deen moest onder de titel Onder de mensen een betere weg naar de lezer vinden en Brieven aan Mick Jagger van Boudewijn Büch werd herdoopt als Voorgoed verliefd.

Turis verscheen voor het eerst in 2016. Het is een semi-autobiografisch relaas over een zoon (Eus) die door zijn vader (Turis) wordt geterroriseerd. Turis is de tweede en meest recente roman van Akyol.

Word lid van HP/De Tijd