Spring naar de content
bron: pr

Sven Ratzke: ‘Berlijn is te gevaarlijk voor mij om te wonen’

Sven Ratzke (Nijmegen, 1977) is zanger en entertainer. Zijn nieuwe show Where are we now is dit voorjaar te zien in de Nederlandse theaters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robbert van Rijswijk

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Uitermate enthousiast. Ik kom net terug van een maand spelen in New York en ik heb het gevoel dat ik de harten van de New Yorkers veroverd heb. De ontvangsten en recensies waren geweldig.

Wie zijn uw helden?
Mensen die iets eigens maken en daarmee risico nemen, zoals David Bowie en Björk. Ik bewonder Bowies manier van werken, omdat hij in zijn carrière zo vaak nieuwe dingen heeft geprobeerd. Dat is ontzettend lastig als je succesvol bent, want er wordt van je verwacht dat je dat telkens evenaart.

Lijkt u op uw moeder?
Net als zij kan ik de groep bij elkaar houden, tijdens producties ben ik de papa van iedereen. Ook heb ik haar mensenkennis en doorzettingsvermogen.

Lijkt u op uw vader?
Ik heb zijn sense of humor en hang naar melancholie. Ik denk dat hij het moeilijk had met zijn strenge vader en in de Duitse samenleving van zijn jeugd. Met meer vrijheid had hij misschien iets artistieks kunnen en willen doen.

Wat zijn uw dagdromen?
Ik ben veel onderweg en ik mis een eigen huis als uitvalsbasis, als anker.

Wat is de beste plek om te wonen?
Amsterdam. Berlijn, waar ik al twintig jaar kom, is te gevaarlijk voor mij. Het is een eindeloos wijde stad en de vele totaal verschillende sferen, van DDR-chic tot de achttiende eeuw, maken het veel spannender en interessanter dan Amsterdam, waardoor ik er veel meer uitga. In vergelijking met Berlijn is Amsterdam cute and comfortable.

Bidt u weleens?
Nee. Ik heb wel een Aberglaube: voor ik opga neem ik altijd een Dextro Energy en spuug ik op het achtertoneel – een klein, delicaat spuugje, hoor –, waar ook altijd een wijnglas met gemberthee moet staan.

Welke eigenschap waardeert u in een man?
De stereotiepe vrouwelijke eigenschappen. Ik vind de mythe van Plato waarin de mens een hermafroditische oorsprong heeft een heel mooi beeld. Veel mensen zijn bang om buiten een kader te treden. Die angst heb ik niet. Ik zit eigenlijk niet eens in een kader en vind het juist leuk om met de verwarring te spelen.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?
De stereotiepe mannelijke eigenschappen. Ik houd van krachtige vrouwen die weten wat ze willen, zoals Jane Fonda en Connie Palmen.

Bent u aantrekkelijk?
In Nederland voel ik me niet zo aantrekkelijk, terwijl ik in Londen de hele tijd word nagekeken. Ach, a mind fucks too. Uiteindelijk voel ik me vooral aantrekkelijk als het goed gaat op het podium.

In Nederland voel ik me niet zo aantrekkelijk, terwijl ik in Londen de hele tijd word nagekeken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap