Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

‘Alleingang’ Halsema moet politieke gevolgen hebben

De massabijeenkomst op de Dam was overduidelijk in strijd met de coronaregels van het kabinet. Maar toch greep de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet in. Daarvoor was de demonstratie tegen racistisch geweld ‘te belangrijk’. Een onbegrijpelijke beslissing vindt Ton F. van Dijk. De ‘alleingang’ van Halsema moet volgens hem politieke gevolgen hebben: “Halsema doet er goed aan de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

Enkele weken geleden belde m’n zoon. Hij is 21 en tweedejaars student Psychologie en woont in Amsterdam. Op Koningsdag – ruim een maand geleden – ontdekte hij wat in de anderhalvemetersamenleving de gevolgen zijn wanneer je met vrienden gebruik maakt van het recht om samen te komen in je eigen huis.

Dat recht staat in de Grondwet, maar moest in zijn geval wijken voor een noodverordening van de hoofdstedelijke burgemeester, Femke Halsema.

Grondwet of niet, twee politieagenten betraden op gezag van diezelfde Halsema het studentenhuis waar hij verbleef. Zonder toestemming te vragen liepen zij door de voordeur van de woning en sommeerden ze mijn zoon en met hem nog vier andere studenten ‘onmiddellijk’ het pand te verlaten.

Zonder toestemming te vragen liepen zij door de voordeur van de woning en sommeerden ze mijn zoon en met hem nog vier andere studenten ‘onmiddellijk’ het pand te verlaten.

Een toelichting kreeg hij niet. Zijn identiteitsbewijs werd gescand en daarmee was de kous af. Nou ja, dat dacht mijn zoon. Want enkele weken later ontving hij een strafbeschikking ter waarde van 395 euro en de mededeling dat hij een aantekening zou krijgen in het justitieel documentatiesysteem. Een strafblad dus.

Mijn zoon was boos, omdat de vijf vrienden de gehele tijd anderhalve meter afstand in acht hadden genomen. En ook omdat de agenten zonder toestemming te vragen waren binnengetreden in de woning.

Maar vooral omdat ze – in tegenstelling tot wat er op de website van de politie Amsterdam stond – niet eerst ‘in gesprek’ waren gegaan, daarna hadden ‘gewaarschuwd’ en toen pas hadden ‘bekeurd’.

Nee, men had niet alleen zijn grondrecht om samen te komen geschonden, maar ook de eerste twee stappen van het zelfverklaarde coronabeleid overgeslagen. 

Mijn zoon is dus binnenkort een psychologiestudent met een strafblad en het is nog maar de vraag of hij dan nog kan werken binnen zorginstellingen. De solidariteit die van hem door de burgemeester van Amsterdam wordt verwacht, lijkt groter dan de overtreding die hij heeft begaan.

De solidariteit die van hem door de burgemeester van Amsterdam wordt verwacht lijkt groter dan de overtreding die hij had begaan.

Toen hij mij belde en het verhaal vertelde, koos ik onmiddellijk de kant van Femke Halsema en legde mijn zoon op indringende wijze uit hoe onverantwoordelijk hij was geweest. Nadat mijn aanvankelijke woede was gezakt, hielp ik hem met het schrijven van zijn verzet, want de justitiële aantekening voelde als disproportioneel gevolg van Halsema’s handhavingsbeleid.

Vandaag, 1 juni, was de grote dag. Iedereen in Nederland zou weer wat meer bewegingsruimte krijgen. Ik drukte mijn zoon op het hart om anderhalve meter afstand te bewaren en een mondkapje te dragen in de trein. Trots stuurde hij een foto van zijn wasbare mondkapje van 4 euro 50.

Ik was blij dat mijn zoon begreep wat er vandaag van hem werd verwacht in het kader van de door Femke Halsema gewenste solidariteit. Ook als dat betekent dat zijn grondrechten worden aangetast. Het gaat om ons aller gezondheid.

En dan wordt er opeens massaal gedemonstreerd op de Dam. Niet door driehonderd man zoals verwacht, maar door duizenden mensen die boven op elkaar staan en zich niets gelegen laten aan de regels. Een bizar schouwspel dat wellicht over twee a drie weken zal leiden tot een spike in het aantal opnames op de Amsterdamse IC’s en mogelijk zelfs tot onnodige doden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Een bizar schouwspel dat wellicht over twee a drie weken zal leiden tot een spike in het aantal opnames op de Amsterdamse IC’s en wellicht zelfs tot onnodige doden.

Mijn hoop was gevestigd op Femke Halsema. De burgemeester die de grondrechten van mijn kind minder belangrijk vond dan de volksgezondheid. Die het prima vond dat als gevolg van haar noodverordening een psychologie-student met goede bedoelingen nu een strafblad krijgt. Iemand die ik had verdedigd, want: ‘We doen het samen’.

Femke Halsema zou een eind maken aan de gekte op de Dam. Maar dat gebeurde dus niet. Voor de camera van AT5 zei de burgemeester dat het doel van de massabijeenkomst ‘te belangrijk’ was, het ging bovendien om een ‘grondrecht’ om te demonstreren en als klap op de vuurpijl: ‘Iedereen moet z’n eigen verantwoordelijkheid nemen’.

Het is een even verbijsterende als onaanvaardbare alleingang van de Amsterdamse burgermeester, die uit het niets opeens grondrechten weer belangrijker verklaart dan de volksgezondheid en zo letterlijk het leven van Amsterdammers op het spel zet.

Het is een een even verbijsterde als onaanvaardbare alleingang van de Amsterdamse burgermeester, die uit het niets opeens grondrechten weer belangrijker verklaart dan de volksgezondheid

Iedereen wist dat 1 juni betekende dat we weer een ‘beetje normaler’ zouden gaan doen. Op anderhalve meter afstand van elkaar en op basis van een ieders gezonde verstand. Iedereen, behalve Femke Halsema, die duizenden mensen toestond het virus van dichtbij in de ogen te kijken en zelf te bepalen wat goed is voor ons allemaal in tijden van corona.

Halsema’s (gebrek aan) optreden staat haaks op de dwingend opgelegde coronaregels, haar beroep op de Grondwet klinkt hol en zij doet ten onrechte uit het niets een beroep op de keuzevrijheid van individuele burgers.

Vanaf nu is er geen boa meer in Amsterdam die nog met gezag een boete op kan leggen. En alleen daarom al, kan dit niet zonder politieke consequenties blijven. De geloofwaardigheid van de gehele overheid staat nu op het spel.

En dat is met een dodelijk virus in de lucht niet acceptabel. Halsema doet er goed aan de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. En nee, dat is geen GroenLinks bashen. Daar heeft dit niets mee te maken.

Word lid van HP/De Tijd