Spring naar de content
bron: shutterstock

9 manieren om corona te voorkomen

Tot nu toe is het coronabeleid van de regering voor iedereen hetzelfde: kerngezonde jongeren moeten zich aan dezelfde maatregelen houden als mensen uit risicogroepen. Het zou veel beter zijn om de laatsten te beschermen, bijvoorbeeld door hun immuunsysteem een boost te geven. Dan kunnen scholen weer open en kan de economie weer draaien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door dr. Carla Peeters

In het najaar en de winter van 2020/2021 komt een niet te vermijden volgende griepepidemie. Al meerdere jaren kampen ziekenhuizen in de winterperiode met een overbezetting van bedden door de griepgolf, waardoor vaak een tijdelijke opnamestop wordt ingelast. Afgelopen voorjaar is er landelijk ten gevolge van een uitbraak van het nieuwe coronavirus een overbezetting van de intensive care ontstaan, waardoor gedurende enkele maanden geen reguliere zorg geleverd kon worden. Inmiddels wordt de bedcapaciteit van de intensive care uitgebreid van 1100 naar 1700 bedden om een volgende piek te kunnen opvangen. Nog belangrijker is het om te onderzoeken wat er gedaan kan worden om een volgende griepepidemie te dempen, zodat onderwijs, zorg en bedrijfsleven weer goed kunnen functioneren. 

Vanaf begin juni is het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen ten gevolge van Covid-19 of overlijdt aan ARDS in het noordelijk halfrond sterk gedaald. Door velen wordt dit toegeschreven aan de maatregelen van de lockdown, anderhalve meter afstand houden en het dragen van mondkapjes. Maar ook in Zweden, waar geen lockdown is toegepast, zijn in de zomermaanden slechts enkele mensen met Covid-19 op de intensive care beland. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap