Spring naar de content
bron: anp

Stelling: ‘Zorgpersoneel moet onder druk gezet worden om zich te laten vaccineren’

Reikhalzend kijkt een deel van de wereld uit naar het coronavaccin, maar er zijn ook steeds meer mensen die zich pertinent niet willen laten inenten. Vandaar onze stelling: ‘Zorgpersoneel moet onder druk gezet worden om zich te laten vaccineren‘.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

JA

Jean-Luc Murk, arts-microbioloog Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg

Waarom moet zorgpersoneel onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren?

“Ik ben geen voorstander van ‘onder druk zetten’, ik kies liever voor ‘sterk aandringen’. Niet alleen bij zorgmedewerkers, maar bij iedereen. Alleen als veel mensen zich laten vaccineren kunnen we het virus een halt toeroepen. Zorgpersoneel heeft nauw contact met kwetsbare mensen. We weten inmiddels dat het SARS-CoV-2 virus ook verspreid kan worden door mensen zonder klachten of voordat ze klachten krijgen. Daarom is het juist voor zorgpersoneel belangrijk dat ze gevaccineerd zijn, om te voorkomen dat ze elkaar en anderen besmetten.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Druist zo’n druk om te vaccineren niet in tegen het beginsel van lichamelijke integriteit en zelfbeschikking?

“Iedereen moet de vrije keuze houden om zich wel of niet te laten vaccineren, ik geloof niet dat mensen onder druk moeten worden gezet. Gelijktijdig is het belangrijk om de mensen goed voor te lichten over de voordelen van het vaccineren en de veiligheid van het vaccin. Ik vind dat mensen ook een morele verplichting hebben om te voorkomen dat ze een ziekte doorgeven aan een ander als dat eenvoudig en veilig te voorkomen is.”

Wat moet er gebeuren met het zorgpersoneel dat weigert een vaccin te nemen?

“Die keuze moet worden gerespecteerd. Maar zorginstellingen zouden dan er wel voor kunnen kiezen om medewerkers die zich niet laten vaccineren niet in contact te laten komen met patiënten in risicogroepen.”

NEE

Anne-Marie van Raaij-Schouten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken

Waarom moet zorgpersoneel niet onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren?

“Bij vaccinatieschade ben je altijd alleen zélf verantwoordelijk. Bij het coronavaccin heeft de farmaceut al van tevoren gevraagd aan overheden of zij die verantwoordelijkheid voor schadeclaims over willen nemen. Dat geeft al aan dat ze van helemaal niets zeker zijn. Het is eigenlijk meer de doos van Pandora die je opentrekt. Er is geen dubbelblind placebo gecontroleerd, geen farmacokinetisch onderzoek. Artsen worden slecht geïnformeerd over bijwerkingen en worden niet verplicht gesteld om deze te melden. Waarom zou je willen vaccineren met zoveel onzekerheden? De overheid heeft de mond vol van informed consent. Wij hebben het recht om te weten wat er daadwerkelijk in wordt gespoten. Zolang we dat niet weten, kun je daar ook helemaal geen verantwoordelijkheid voor dragen.”

Kunnen we door vaccinatie te stimuleren niet sneller terug naar een beter functioneren van de zorg en algehele maatschappij?

“Nee. Als je sneller terug wil naar normaal, moet je ook daadwerkelijk normaal gaan doen. Het is nu allemaal gebaseerd op angst en angst waarvoor? Het is géén killervirus. Het is voor een bepaalde groep een ernstig virus, maar dat geldt voor een hele kleine groep. Er is heel veel meer nevenschade door alle maatregelen, dan door het virus zelf. Het is niet te filmen hoeveel schade er al is aangericht op psychologisch en economisch gebied en een vaccin gaat dat zeker niet oplossen. Dat is juist het begin van nog meer ellende. We hebben geen idee wat dat vaccin gaat doen.”

Wat is het alternatief?

“Kijk naar Zweden, daar is groepsimmuniteit. Laat de natuur zijn werk doen. Er is waarschijnlijk al voor een groot deel groepsimmuniteit in Nederland. We zien nu al dat het virus muteert, dus een vaccin zal niet de oplossing zijn. Dan lopen we achter de feiten aan. Daarnaast moeten we simpelweg investeren in gezondheid. We moeten investeren in gezondheid; gezonde voeding, voldoende vitamines en beweging. Er is zoveel meer te doen. Vanaf het begin af aan lag de focus op een vaccin, maar daar kunnen we grote vraagtekens bij stellen. We gaan nu de gehele economie platleggen voor een groepje kwetsbaren. Tuurlijk moeten we voor die kwetsbaren zorgen, maar daar hoeft niet de hele economie voor worden platgelegd. En een vaccin gaat de oplossing niet zijn.”