Spring naar de content
bron: corbino

De Duyns-dynastie

Vader en zoon Cherry (76) en Don Duyns (53) zijn als schrijver, regisseur en acteur beiden succesvolle multitalenten, met een voorkeur voor het alledaagse en het absurde boven het elitaire. Een openhartig dubbelinterview. ‘Je bent geen gezellige bejaarde man geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

Het was de zoon die onmiddellijk viel te porren voor dit dubbelinterview. “Wat een goed idee!” riep Don enthousiast door de telefoon. Vader Cherry was wat gematigder in zijn geestdrift. Dat is Don wel gewend: “Ik moest Cherry natuurlijk eerst stimuleren, hij vroeg: ‘Wat is de bedoeling eigenlijk?’ Maar zo reageert mijn vader op elk verzoek: meestal weigerachtig of argwanend.” Eigenschappen die door Cherry volmondig worden beaamd: “Ik ben altijd op mijn hoede, ik denk vaak: anderen kunnen je gemakkelijk een loer draaien. Dat gretige, dat levenslustige bezit ik veel minder dan Don.” 

Dus blijft het vooralsnog afwachten of het wel een gezellig gesprek gaat worden. “Ik vind dat geen gezonde houding,” zegt Don nog maar eens. “Zo is het wel heel makkelijk om telkens meer bewijslast op te bouwen, dat de meeste mensen niet deugen. Want als iemand je weer eens ’n loer draait, komt hij op de berg van al die mensen die je eerder een loer hebben gedraaid. Terwijl alle mensen die wel aardig voor je zijn geweest je niet zijn opgevallen. Maar – en misschien mag ik dat van jou niet zeggen, is dat vernietigend voor je imago – in de loop der jaren ben je wel milder geworden, minder razend.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap