Spring naar de content

Gert-Jan Segers na uitgelekte NCTV-analyse: ‘Beëindig Turks kandidaatlidmaatschap EU’

In de Tweede Kamer reageren Kamerleden van zowel de coalitie als oppositie verontrust op de uitgelekte ‘Turkije analyse’ van de NCTV. HP/De Tijd bericht vandaag dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in een geheime nota waarschuwt voor de rol van de Turkse president Erdogan bij de opkomst van salafisme in Nederland. Als het aan Christen-Unie voorman Gert-Jan Segers ligt is NAVO-partner Turkije niet langer welkom als kandidaat-lid van de Europese Unie. Kamerlid Femke Merel van Kooten stelde vandaag maar liefst 35 schriftelijke vragen aan minister Blok van Buitenlandse Zaken over de kwestie. (MET UPDATES)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Christen-Unie voorman Gert-Jan Segers is van mening dat er niet langer sprake kan zijn van een ‘EU-kandidaatlidmaatschap’. Hij zegt in een verklaring: “De Turkse invloed in Nederland is meer dan zorgelijk. Des te belangrijker dat we ook als land pal staan voor vrijheid en recht. Daarom: beëindig het Turks EU-kandidaatlidmaatschap, leg buitenlandse financiering vanuit onvrije landen aan banden en erken de Armeense genocide.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ook regeringspartij VVD reageert bij monde van Kamerlid Dilan Yesilgöz. Zij zegt naar aanleiding van de vertrouwelijke NCTV-Nota: “We hebben vaker ruzie gemaakt en als het moet, doen we het weer,” doelend op de gespannen relatie tussen Nederland en het Turkije van Erdogan.

Yesilgöz: “Als deze analyse klopt is hij zorgelijk, maar de elementen zijn helaas niet nieuw. Het is de reden dat de VVD terroristische groeperingen verbiedt, weekendscholen wil aanpakken, geldstromen uit onvrije landen wil verbieden en die salafistische invloed zo verder wil beperken. Want daar is in ons land geen plek voor. Het is een gevaar voor onze nationale veiligheid, vergiftigt onze kinderen en is een magneet voor geld en beïnvloeding vanuit Turkije.”

De VVD wil dat activiteiten van de Kaplan-groep in Nederland worden verboden. Deze ‘jihadistische’ groep wordt in het NCTV-rapport genoemd als een organisatie die in Nederland bezig is met het radicaliseren van Turkse Nederlanders. Samen met VVD-Kamerlid Bente Becker stelt Yesilgöz kamervragen over het gelekte rapport aan de ministers van Integratie, Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid.

Een van de aanhangers van de Kaplan-groep is de broer van Gökmen T., die een aanslag pleegde op een tram in Utrecht, zo lezen we in Kamervragen van Femke Merel van Kooten-Arissen van Splinter.

Van Kooten heeft als enig Kamerlid inzage gehad in het vertrouwelijke NCTV-rapport en wil onmiddellijk opheldering van VVD-minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Van Kooten zegt: “Met dit rapport in handen kan geen enkele partij meer wegkijken voor het gevaar van salafisme in Nederland en de invloed die Erdogan daarop heeft. Ik verwacht van het kabinet snel een plan van aanpak hoe zij dit nu eindelijk bij de wortel gaat aanpakken.”

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat het nu nog als departementaal vertrouwelijk geclassificeerde rapport onmiddellijk naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Zij laat weten: “Via allerlei maatschappelijke organisaties worden mensen in Nederland maar ook elders in Europa, ongewenst beïnvloed. Een strategie tegen de lange arm van Turkije ontbreekt eigenlijk nog steeds. We zouden moeten beginnen met een verbod op financiering van religieuze instellingen.”

Oppositieleider Geert Wilders reageert furieus. Hij noemt in een tweet de Turkse president Erdogan ‘levensgevaarlijk’ en verwijt het kabinet de informatie uit de vertrouwelijke nota van de NCTV niet met het parlement te hebben gedeeld.

JA21 Amsterdam heeft inmiddels bij monde van raadslid Annabel Nanninga een spoeddebat aangevraagd over de opkomst van het salafisme en de rol van Erdogan in de hoofdstad met burgemeester Halsema.

Nanninga schrijft: “De islamistische en antiwesterse boodschappen die Erdogan uit, zaaien haat onder Turkse Nederlanders en zijn een gevaar voor onze democratische orde. #JA21 heeft een spoeddebat met Halsema aangevraagd: stop de Turkse bemoeienis!”

Chris Stoffer (SGP) zegt: “Dit is waarom de SGP al jaren kritisch is op dit soort beïnvloeding. Er zou een verbod moeten komen op financiering van moskeeën uit onvrije islamitische landen.”

Niels van den Berge reageert namens GroenLinks op Twitter. “We moeten voorkomen dat Erdogan erin slaagt onze vrijheden te ondermijnen.”

De Turkse ambassade heeft ondanks herhaalde verzoeken van HP/De Tijd nog niet op het bericht gereageerd.