Spring naar de content
bron: anp

De beangstigende onverschilligheid van de rechtse kiezer

Vandaag op de zeepkist: de 21-jarige Shoshanah van de Vosse, studente World Politics aan het Leiden University College in Den Haag, is enorm geschrokken van de verkiezingsuitslag. De onverschilligheid van bijna vier miljoen stemgerechtigden shockeert haar. “Antisemitisme, moslimhaat, en institutioneel racisme hebben standgehouden in deze verkiezingen – het aandeel van de partijen die deze sentimenten onderschrijven is zelfs toegenomen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Terugblikkend op de verkiezingen een week geleden, is de zege duidelijk voor rechts. Niet geheel onverwacht – de peilingen wezen dit immers al uit – maar het is wel beangstigend.   

FvD ziet haar verscheidene seksistische, racistische, en antisemitische schandalen beloond met acht zetels in de Tweede Kamer. Annabel Nanninga, ook wel bekend van zulke kleurrijke uitspraken als ‘gas geven als je een Jood ziet, old habits die hard‘ en ‘dobbernegers’, heeft met haar nieuwe partij JA21 meteen drie zetels behaald. De PVV, waarvan lijsttrekker Geert Wilders in 2016 veroordeeld is vanwege het aanzetten tot discriminatie en nu onder andere voorstelt een ministerie van de-Islamisering op te zetten, blijft een van de grootste partijen. Tenslotte is de VVD weer als grootste uit de bus gekomen onder leiding van Mark Rutte, wiens kabinet twee maanden geleden is gevallen over etnische discriminatie, en die persoonlijk al in 2007 veroordeeld werd voor het aanzetten tot zulke discriminatie.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Betekent dit dat de stemmers die verantwoordelijk zijn voor die voltallige 62 zetels, stuk voor stuk bewuste, virulente racisten zijn? De NOS-verslaggeving van de verkiezingen schetst een ander beeld: de PVV-stemmer hield zich bezig met de Nederlandse economie, de Forum-stemmer wil meer burgerinspraak, VVD-stemmers willen simpelweg Ruttes leiderschap behouden. Waar de NOS onuitgesproken op wees, is dat deze schandalen voor veel stemmers geen factor waren: niet iets om te verdedigen of afstand van te nemen, niet eens het benoemen waard.

Maar als dat een juist beeld is, is het dan niet juist shockerender? Dat het veel Nederlanders niet lijkt te schelen dat deze partijen óók voor etnische discriminatie, racisme, en antisemitisme staan? Want laten we even eerlijk zijn, deze schandalen waren niet te vermijden; ze werden recent nog breed uitgemeten in de media, en waren zo niet over het hoofd te zien.

Voor meer dan 750.000 Nederlanders was het antisemitisme en racisme van JA21 en FvD niet waar zij de streep trokken. Meer dan een miljoen Nederlanders struikelt niet over de overduidelijke moslimhaat van de PVV

Nee, de enige conclusie die hieruit te halen valt is: deze stemmers konden óf op zijn best niet de interesse in hun medemens opbrengen om over deze schandalen te vallen, óf op zijn slechtst waren ze het er volledig mee eens. Wat het dan ook exact is, het is duidelijk dat een significant gedeelte van de Nederlandse stemgerechtigden antisemitisme en racisme onder onze volksvertegenwoordigers niet als een probleem beschouwt.

Dat is wat ik beangstigend vind: die onverschilligheid. Op welk punt houdt het op? Voor meer dan 750.000 Nederlanders was het antisemitisme en racisme van JA21 en FvD niet waar zij de streep trokken. Meer dan een miljoen Nederlanders struikelt niet over de overduidelijke moslimhaat van de PVV. Daarbovenop beschouwen blijkbaar ruim meer dan twee miljoen Nederlanders de rol van de VVD – en van Rutte persoonlijk – in etnische discriminatie niet als het eindpunt van hun steun. Hoe groot moet het schandaal dan wel worden?

Antisemitisme, moslimhaat, en institutioneel racisme hebben standgehouden in deze verkiezingen – het aandeel van de partijen die deze sentimenten onderschrijven is zelfs toegenomen. Wat de grens van onverschilligheid had moeten zijn, zijn we al lang en breed gepasseerd, en ik kijk met angst naar de toekomst.

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.

Onderwerpen