Spring naar de content
bron: anp

‘De dataverzameling is een zooitje’

Het RIVM publiceert dagelijks cijfers over de corona-epidemie, maar worden er wel genoeg data verzameld? Vooraanstaande medici en gezondheidsdeskundigen vinden van niet. HP/De Tijd ging op onderzoek uit en maakte de balans op na één jaar coronacijfers. Structurele en tijdige informatievoorziening over welk deel van de Nederlandse bevolking precies besmet raakt, blijkt te ontbreken. Ook over sociaaleconomische kenmerken is weinig bekend. Zo is een effectieve preventie- en vaccinatiestrategie onmogelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen en Jelle Kolen

Op 11 oktober 2020 twitterde Geert Wilders: “Behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes worden weer uitgesteld, omdat de ic’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels?” 

Het was een reactie op uitlatingen van ic-arts Armand Girbes in het radioprogramma Argos over het aandeel mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond op zijn afdeling. Wilders suggereerde door te spreken over Mohammed en Fatima natuurlijk dat het hier voornamelijk om Marokkaanse Nederlanders zou gaan; statistisch bewijs voor zijn stigmatiserende aantijgingen leverde hij niet. Wel was er een studie beschikbaar van gezondheidswetenschappers die aantoonde dat de welwillendheid tot naleving van de maatregelen helemaal niet verschilde per bevolkingsgroep. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap