Spring naar de content

Onder vogelaars

Vogels kijken is steeds trendyer aan het worden, al helemaal sinds corona uitbrak. De verrekijkerverkoop is geëxplodeerd, veel vogelexcursies zijn volgeboekt en de Vogelbescherming geniet toenemende belangstelling. ‘Vogels zijn onwijs zichtbaar en spectaculair: een slechtvalk haalt 300 kilometer per uur.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

“Holy moly! O wat vet! M’n eerste kluut!” Vogelaar Arjan Dwarshuis is op vogelsafari met jeugdvriend en vogelleek Gisbert van Baalen, een ontdekkingstocht waarvan de twee verslag doen in hun wekelijke Vogelspotcast. Het is Van Baalens eerste kluut. Dwarshuis is wereldrecordhouder vogels kijken – naast de kluut nog 6851 andere soorten in één jaar, in veertig landen – maar kan ook van alledaagse vogels nog steeds in vervoering raken, als zag hij ze voor het eerst. 

“Kijk kijk kijk kijk kijk,” zegt hij, op de Freek Vonk-manier. “Hier zit die spreeuw op het dak te zingen.” “Wo!” zegt Van Baalen. “Leuke vogel eigenlijk! Er zitten gouden spikkeltjes in z’n verenkleed.” Een spreeuw kan 67 andere vogels nadoen, zegt Dwarshuis, en stadsgeluiden: sirenes, trams, bouwmachines. Er vliegen zaagbekken over. Van Baalen: “Check deze eend! Wat een vette kop!” Let op de lange snavel, zegt Dwarshuis. Van Baalen: “Het was een lange snavel! Echt een lánge snavel.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap