Spring naar de content
bron: anp

Een beetje vies is gezond

Onze obsessie met hygiëne is begrijpelijk, maar op de lange termijn niet verstandig. Door kinderen in steriele omgevingen te laten opgroeien, lopen ze later meer kans op allergieën, auto-immuunziekten en zelfs kanker. Laat ze dus lekker in de modder spelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Door de Covid-19-pandemie zijn we met de neus op de feiten gedrukt. Een groot deel van de bevolking heeft een verzwakt afweersysteem en loopt daardoor een groter risico om ernstig ziek te worden door infectie met het coronavirus. Ook zal het velen de afgelopen decennia zijn opgevallen dat we in toenemende mate lijden aan allergieën en auto-immuunziekten zoals hooikoorts en de veelvoorkomende schildklierziekte van Hashimoto. Deze aandoeningen komen ook door afwijkingen van ons afweersysteem. Wat is hier aan de hand?

Ons afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, is een complex mechanisme waarmee ons lichaam bepaalde micro-organismen, schadelijke stoffen en lichaamsvreemde of schadelijke cellen zoals kankercellen onmiddellijk probeert op te ruimen. Een gezond immuunsysteem laat onze eigen normale cellen met rust, tolereert onze voeding, talloze virussen en ook de meeste bacteriën op onze huid, slijmvliezen en in onze darmflora. Het zal bij sommige lezers al bekend zijn dat onze darminhoud zelfs een groter aantal bacteriën herbergt dan er zich cellen in ons lichaam bevinden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap