Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Een betere wereld begint bij corona

De coronacrisis heeft de samenleving opgeschud en voor veel leed gezorgd, maar brengt op allerlei terreinen – economie, klimaat, migratie – ook positieve veranderingen teweeg. Nu er licht aan het eind van de tunnel gloort, wordt het tijd om vooruit te kijken. Vijf experts over veelbelovende omwentelingen die we aan de crisis te danken hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

De uitspraak ‘Never waste a good crisis’ wordt vaak aan Winston Churchill toegedicht – ten onrechte, want hij heeft de zegswijze waarschijnlijk niet zelf bedacht. De alom gelauwerde Britse staatsman zou dit gezegd hebben aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, verwijzend naar de oprichting van de Verenigde Naties als uitvloeisel van deze donkere periode. De crux van zijn these: behalve dat een crisis schade berokkent, zorgt zij vaak ook voor een andere dynamiek, die kansen op verandering en innovatie biedt.

Ook de coronacrisis blijkt positieve ontwikkelingen met zich mee te brengen, van oplossingen voor de Europese migratieproblematiek tot kortere voedselketens. Om een beeld te krijgen van hoe het virus onze samenleving heeft veranderd, sprak HP/De Tijd met vijf deskundigen. Hier volgen de meest in het oog springende positieve neveneffecten van de coronacrisis op het gebied van werk, cultuur, voedsel, klimaat en migratie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap