Spring naar de content
bron: shutterstock

In geuren en kleuren

Door corona is onze reukzin volop in de belangstelling gekomen. Geuren zijn bepalend voor onze beleving van de wereld en voor de vorming van onze identiteit. Bovendien brengen ze emoties over. Tijd voor de herwaardering van een onderschat zintuig. ‘Stel je voor dat we een geur kunnen posten op Facebook.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Al wekenlang loop ik achter mijn neus aan door het huis. Schrijf eens een verhaal over geur, zeiden ze. Dat is in deze pandemische tijden inderdaad een mooi onderwerp. Immers, veel mensen die met corona besmet raakten, verloren hun reuk- en/of smaakvermogen. Duizenden coronapatiënten zijn zelfs maandenlang hun reuk en smaak kwijt, of ruiken alleen nog vieze geuren. Van de mensen die besmet raken met corona verliest twee derde geur en smaak. Bij zeker 85 procent verdwijnen de problemen binnen zes tot acht weken. Maar de overige 10 à 15 procent worstelt met langdurige klachten.

Zo is het begonnen: mijn geurfetisj. Nu steek ik overal mijn neus in, op en onder en ontdek een nieuwe wereld. Een universum van vluchtige moleculen die rond mijn neus zweven en die ik tot in het diepst van mijn longen inhaleer. Voor het eerst in mijn bestaan dwing ik mijzelf om elke dag, in en om mijn eigen huis, bewust op zoek te gaan naar geuren. Ik ruik aan de deurklink, aan de bank, aan mijn stoffige toetsenbord, waar ik nu op zit te typen. Ik besnuffel alles en iedereen. Zoals een blinde het brailleschrift leest, tast ik mijn omgeving met mijn neus af. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen