Spring naar de content

De bloeddorst van de transbeweging is schrikbarend

De bloeddorst van de transbeweging is schrikbarend. Eén kritisch woord over het verschil tussen vrouwen en transvrouwen en je moet dood, schrijft Jan Kuitenbrouwer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In een sauna in Los Angeles, het vrouwengedeelte, komt een vrouw binnen, gekleed in een badjas. Er zitten op dat moment diverse vrouwen in de ruimte, naakt. De vrouw trekt haar badjas uit en blijkt een penis te hebben. Het is een man, die een vrouw wil zijn. De echte vrouwen zijn onaangenaam verrast en klagen bij de directie, die zich beroept zich op nieuw beleid: bezoekers zijn van het geslacht dat zij beweren te zijn. Het incident haalde de media en er kwam een demonstratie bij de sauna, van vrouwen die willen dat in vrouwensauna’s alleen ‘echte’ vrouwen worden toegelaten. Het liep uit de hand. Op de beelden zie je zwartgemaskerde figuren die demonstranten in een hoek drijven, schoppen, slaan en met pepperspray bewerken. Let wel: dat zijn de tegendemonstranten, activisten die opkomen voor de rechten van transgenders.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort een wijziging van de Transgenderwet behandeld waardoor je voortaan zelf kunt bepalen met welk geslacht je voor de wet geregistreerd staat, de zogeheten ‘genderzelfidentificatie’. Ooit kon je alleen van geslacht veranderen na een ingrijpende, niet omkeerbare transformatie - chirurgie, verplichte sterilisatie, etcetera. Later werden de eisen teruggeschroefd tot een artsenverklaring, en nu wil minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker dat laatste obstakel ook wegnemen. Dan kan iedereen zijn geslacht voortaan zelf bepalen, al blijven er vooralsnog maar twee smaken: man of vrouw. De genderbeweging zou willen dat je ook een van de 421 verschillende gendervarianten die intussen zijn waargenomen (‘maverique’, ‘fa’afafine’, ‘demiboy’, ‘hijira’, etc., etc.) in je paspoort kunt zetten, of anders op z’n minst een ‘X’-je, maar die wens gaat met deze wijziging nog niet in vervulling.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap