Spring naar de content

Aan de slag in het onderwijs: met deze opleidingen lukt het

In ons land is er een enorm tekort aan gekwalificeerde leerkrachten voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Tot zover vertellen we niks nieuws, maar misschien wist je nog niet dat het kabinet met geld en maatregelen probeert nieuwe leerkrachten klaar te stomen. Zowel landelijk als regionaal wordt ruim 800 miljoen euro geïnvesteerd om het lerarentekort terug te dringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dit is een structureel bedrag om tekorten op te lossen. Eenmalig komt er nog een bedrag van zo’n 350 miljoen euro bij om bijvoorbeeld de salarissen in het primair onderwijs te verhogen en de werkdruk te verlichten. Het is trouwens een wijdverbreid misverstand dat leraren slecht verdienen, het bruto maandsalaris van een leraar in het voortgezet onderwijs ligt tussen de 3.260 en 6.710 euro. Het is duidelijk dat de overheid jonge mensen probeert te stimuleren om voor een loopbaan in het onderwijs te kiezen. Maar als je het onderwijs in wil, welke lerarenopleiding moet je dan volgen? Om dat te kunnen bepalen is het belangrijk om eerst te kijken wat je het beste ligt. Voor het basisonderwijs heb je hele andere vaardigheden nodig dan voor het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. En als je dan een keuze hebt gemaakt is het nog de vraag of je zin hebt om een paar jaar met je neus in de boeken te zitten. Gelukkig hebben veel aanbieders de lerarenopleiding verkort waardoor je veel sneller de juiste papieren hebt om aan de slag te gaan in het onderwijs. We vertellen je in het kort wat je nodig hebt om leraar te worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Onderwijsbevoegdheid
Alleen als je bevoegd bent voor een bepaald vak mag je voor de klas staan als leraar. Als je geen onderwijsbevoegdheid bezit kun je wel lesgeven als gastdocent of zij-instromer. Dit valt dan onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht met bevoegdheid. Voor verschillende niveaus van lesgeven zijn ook verschillende niveaus van bevoegdheden nodig. Dat werkt als volgt.

Tweedegraads
Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven op een middelbare vmbo, onderbouw havo en vwo-niveau en praktijkonderwijs. Ook met een getuigschrift van de pabo mag je praktijkonderwijs geven. 

Eerstegraads
Wanneer je beschikt over eerstegraads onderwijsbevoegdheid is het toegestaan aan de bovenbouw havo en vwo les te geven. 

Hbo-lerarenopleiding
Met een havo of vwo-diploma of mbo-niveau 4 op zak kun je starten met een hbo-lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs. Ook als je dit allemaal niet hebt kun je een toelatingsonderzoek doen om te laten zien dat je bepaalde vaardigheden hebt die nodig zijn. Voor het toelatingsonderzoek mag je niet ouder dan 21 jaar zijn. 

Verkorte lerarenopleiding
Vier jaar studeren om leraar te worden schrikt misschien een beetje af. Als zij-instromer kun je een verkorte lerarenopleiding van twee jaar volgen. Hiermee is het mogelijk om zowel eerstegraads als de tweedegraads bevoegd leerkracht te worden.

Ga aan de slag
In dit artikel heb je beknopt kunnen lezen welke mogelijkheden er zijn om leerkracht te worden. Of je nu herintreder, zij-instromer of student bent, er is altijd een opleiding die bij je past. En omdat er nog steeds een groot lerarentekort is kun je direct aan de slag. Dus, wat let je?