Spring naar de content
bron: anp

Oorlog zonder einde

Deze maand komt er na bijna twintig jaar een einde aan de Amerikaanse oorlog in Afghanistan. Hoe is het gezicht van het terrorisme en van het Midden-Oosten in die tijd veranderd? En hoe zal de oorlog tegen het terrorisme er de komende tijd uitzien?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

In de kantine stond de tv aan. Nu was de minibeeldbuis boven de ouderwetse bar van de manege alleen bestemd voor bijzondere evenementen, dus er zou die dinsdagmiddag wel iets speciaals aan de hand zijn. Terwijl mijn vader het klittenband van mijn chaps vastmaakte – ik was twaalf en niet zo sterk – zag ik een vliegtuig met een boogje aan komen zeilen en zijn neus in de tweede toren boren. Ik liep naar stal en stapte op mijn pony.

Dat die dinsdag in september uiteindelijk aanleiding zou geven tot de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis kon niemand op dat moment bevroeden. Bij de strijd in Afghanistan, een land dat al verscheurd was door staatsgrepen, invasies en burgeroorlogen, zijn bijna 2500 Amerikaanse militairen en naar schatting 100.000 burgers gedood. Nu, twintig jaar na 9/11, trekken de Amerikaanse troepen zich terug. Hoe heeft de jihadistische terrorismedreiging zich in de loop der jaren ontwikkeld? En hebben al die jaren War on Terror iets opgeleverd?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap