Spring naar de content
bron: matthias giesen

‘De pensioenindustrie danst op tafel’

De pensioenpot is de afgelopen tien jaar ruim verdubbeld tot 1800 miljard. Toch worden gepensioneerden al jaren afgeknepen. Ook van het nieuwe Pensioenakkoord zullen vooral de fondsen zelf profiteren, verwacht programmamaker Cees Grimbergen. 50Plus-senator Martin van Rooijen ziet er net zomin iets in: ‘Het is een stelsel van beloven en beroven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

“Welke gek heeft dít bedacht?” Na anderhalf uur interview heft Martin van Rooijen zijn handen wanhopig ten hemel en zucht: “Die vraag zal over vijf jaar worden gesteld wanneer er een parlementaire enquête komt naar het nieuwe pensioenstelsel.”

Dat zo’n enquête niet kan uitblijven, is volgens de 50Plus-senator zeker, want het Pensioenakkoord tussen kabinet, werkgevers en vakbonden is in zijn ogen slecht voor de gepensioneerden. Hij somt de nadelen nog eens op: “Eén: gepensioneerden worden gepakt bij het invaren van het oude stelsel in het nieuwe, twee: ze worden gepakt omdat ze hun indexaties niet terugkrijgen en drie: ze worden gepakt door het veel te lage veronderstelde rendement op beleggingen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap