Spring naar de content
bron: emile schrijver

De Hillel Codex: de zinderende wereld van joodse manuscripten, geld, drank en vrouwen

Arthur van Amerongen duikt samen met zijn oude studievriend Emile Schrijver (de auteur van de vandaag verschenen thriller De Hillel Codex) in de zinderende wereld van joodse manuscripten, geld, drank en vrouwen. "Zijn er enge joodse boeken met kabbalistische teksten die je voor voodoo-rituelen kunt gebruiken? Ik vraag dit namens een goede vriendin."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Geloof het of geloof het niet, maar twee keer in mijn leven heb ik overwogen om te gaan promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. De eerste keer was er een mogelijkheid bij prof. dr. mr. Ruud Peters, bij wie ik afstudeerde op de jihad in Algerije. Ruud is wereldwijd een van de grootste kenners van het islamitisch recht en een fijne kerel waar je ook gezellig mee in de kroeg kan zitten. Dat promotieonderzoek had moeten gaan over de interessante kwestie of er zoiets als een Europese islam bestaat. Dat avontuur ging uiteindelijk niet door want de mens wikt en Allah beschikt. 

De tweede keer dat ik een promotie-onderzoek overwoog, was toen ik nog in Zuid-Amerika woonde en mij - toen al - zorgen maakte over mijn pensioenloze toekomst. Mijn vriendin destijds was een telg uit een van de meest kakkineuze families uit Madrid. Ik noemde haar ouders de Spaanse inquisitie en dat is nog eufemistisch uitgedrukt, want zij vonden bijvoorbeeld Franco veel te links. Mijn schoonouders waren terecht niet blij met mij: een gescheiden ongeschoren toffelemonenhatende lomperik met een piepklein drank- en drugsprobleem die teerde op een bont verleden in de journalistiek. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap