Spring naar de content
bron: NJFF, courtesy

Discussie over Kroondomein en jagen laait op. Hoe zit het in Noorwegen?

De koning gaat weer subsidie aanvragen voor zijn Kroondomein en de discussie over koninklijk jagen laait weer op. Hoe zit dat in Noorwegen? Rond het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima ging Kemal Rijken op onderzoek uit. ‘Koning Harald schiet op elanden en die worden op staatsdiners en in de keuken van het paleis bereid. Dat is voor niemand een probleem.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kemal Rijken

Regen, regen en nog eens regen. Wind, veel koude wind en de zon die zich tegen vier uur in de middag niet meer wil laten zien. Ik ondervond het donderdag in Trondheim, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima te gast waren in het kader van hun staatsbezoek aan Noorwegen. Met zwaailichten reden ze door het hondenweer en langs voorbijgangers die opkeken vanonder hun paraplu’s. Het gure Trondheim is geen zonnige vakantiebestemming, maar zeker interessant genoeg voor de Nederlandse koning want ‘innovatie’ was het toverwoord. Naast bakken vol regenwater werd het paar overspoeld met uitvindingen, prototypes en andere technische snufjes die de oceanen moeten redden. 

Tegen het einde van de dag was het tijd voor het traditionele gesprek met de Nederlandse pers, dit keer in het 18de eeuwse houten paleis Stiftsgården. Niet innovatie, maar vooral vragen over hun dochter Amalia, de stijgende coronacijfers en het aankomende staatsbezoek aan Griekenland stonden centraal. Zo ook over het koninklijke jagen. Nee, de koning weet niet hoe zijn Noorse collega Harald V jaagt en nee, hij is ook nog nooit uitgenodigd op een Noorse koninklijke jachtpartij. En ja, volgend jaar zal de koning opnieuw subsidie aanvragen voor Kroondomein Het Loo, het natuurgebied waar in de afgelopen weken zoveel om te doen was. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap