Spring naar de content
bron: sagardi

Eten als de Basken

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis at pinxtos bij Sagardi in Amsterdam. "Juist in deze tijd waarin vega en minder vlees de norm dreigen te worden, is Sagardi een waar fiësta voor carnivoren."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Wie ooit in Bilbao is geweest weet: Basken eten anders dan ‘gewone’ Spanjaarden. Tapas heten er bijvoorbeeld Pintxos. Ze zijn vaak luxer en uitgebreider dan ‘gewone’ tapas, en horen typisch bij het noorden van het land, zoals Baskenland en Navarra. Pincho betekent in het Spaans prikker, Pinxtos zijn namelijk vaak gespiesd en zoals gebruikelijk is, zo ervoer ik ooit bij Sagardi in Valencia, bewaar je als klant de spiesjes, zodat de eigenaar kan zien hoeveel je er genuttigd hebt. Kwestie van goed vertrouwen dus! 

De Sagardi-groep, met zijn diepgewortelde Baskische keuken, opgericht door de broers Iñaki en Mikel López de Viñaspre, is al sinds 1996 bezig aan een wereldwijde opmars. Naast vestigingen in het thuisland Spanje in Barcelona, Sevilla en Madrid, heeft de groep inmiddels restaurants in onder meer Buenos Aires, Porto, Londen, en jawel, sindskort ook in Amsterdam. De formule is overal eender, de chefs worden ingevlogen vanuit Baskenland, om de authenticiteit te benadrukken.  

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap