Spring naar de content
bron: sem van der wal/anp

Code zwart voorkomen is niet in Ruttes belang

Waarom doet de overheid geen moeite om vaccinatie-weigeraars te overtuigen? Mark Rutte is veel te bang dat hij daardoor kiezers verliest, schrijft Jan Kuitenbrouwer. Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers willen de religieuze antivaxers niet te hard tegen het hoofd stoten. Wéér een golf onnodige zieken en onnodige doden nemen ze op de koop toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Daniela Hooghiemstra schreef in de Volkskrant een uitstekende column over iets waar ik me ook over verbaasde, en, nu ik het begrijp, kwaad over maak: de weigering van het kabinet om te proberen de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. "Je zou denken dat de overheid alles doet om de weigeraars te overtuigen,’’ schreef zij. ‘’Maar de goede werking van het vaccin lijkt haast wel staatsgeheim. Op zijn laatste persconferentie begon premier Rutte over het ventileren van huiskamers, zonder de werking van het echte middel tegen corona ook maar te noemen."

Mensen die tijdens een pandemie weigeren zich te laten vaccineren lopen de kans serieus ziek te worden, maar zij claimen ook het recht om anderen te besmetten. Ik zie vaccinatie tijdens een pandemie als een soort dienstplicht. Het is niet leuk, het is niet zonder persoonlijk risico, maar het moet gebeuren voor het behoud van de soort. De dienstplicht, het woord zegt het al, is een plicht, met ruimte voor uitzonderingen. Voor wanneer je niet fit bent bijvoorbeeld, of als je last hebt van gewetensbezwaren. Maar die bezwaren moeten serieus en plausibel zijn. "Ik heb geen zin", of: "in het leger doen ze een chip je hoofd", kwalificeren niet. Een plicht tot vaccinatie is grondwettelijk niet haalbaar, maar gezien het belang dat ermee gemoeid is, neem alleen al de immense schade van de pandemie tot nu toe, lijkt enige aandrang me alleszins verdedigbaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap