Spring naar de content

Invloed van hoge gasprijzen op kamerplanten-markt

De gasprijzen zijn de laatste paar maanden flink gestegen en het blijft de komende tijd nog onzeker hoe het zich gaat ontwikkelen. Deze situatie heeft ook invloed op andere markten waaronder kamerplanten. Gas is voor kamerplanten, net zoals vele andere markten, een basisproduct. Planten worden gekweekt in kassen, die vaak gebruik maken van gas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoge gasprijzen hebben invloed op kamerplanten

De gasprijzen zijn gestegen, dit zorgt ervoor dat veel dingen duurder gaan worden. Gas is

een basis voor veel dingen en dat heeft dus effect op belangrijke zaken. Niet alleen de

gasprijzen stijgen, ook de prijzen van grondstoffen. Deze zijn zo’n 20 procent duurder geworden de laatste paar maanden. Daardoor zal volgens verwachting de prijs van planten en andere gewassen de komende tijd ook stijgen. Hoe sterk de stijging zal zijn, hangt af van hoeveel gas kwekers gebruiken tijdens de productie. Doordat de gasprijzen stijgen zal u in huis de verwarming minder hoog zetten. Het zal dan killer aanvoelen in huis. Daar kan een kamerplant wat aan doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Voordelen van kamerplanten in huis

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van planten in huis stress verminderd. Uitzicht op de groene kleur van planten werkt rustgevend waardoor mensen die zich in een groene ruime bevinden een lagere bloeddruk hebben, zich meer ontspannen en vrolijker voelen. Planten in huis verlagen daarnaast de kans op een verkoudheid en een verstopte neus met 30 procent. Dit komt doordat planten de luchtvochtigheid verhogen en stofdeeltjes nemen af. Maar ze breken ook schadelijke stoffen af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in uw huis. Een studie van de NASA toont aan dat soorten planten zoals Epipremnum en Spathiphyllum als luchtzuiverende planten ingezet kunnen worden.

Valt u moeilijk in slaap of wordt u ’s nachts vaak wakker omdat de verwarming lager staat door de hogere gasprijs? Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in uw slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten u zo beter slapen. De luchtzuiverende eigenschap van kamerplanten kan hoofdpijn tegen gaan. Onderzoekers ontdekten dat een aantal planten voor in huis chemicaliën benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. Formaldehyde, een veel voorkomende veroorzaker van hoofdpijn, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt.

Kamerplanten zorgen dus voor een schone lucht en een betere gemoedstoestand, maar ook kunt u zich beter concentreren en werkt u productiever in een omgeving met groen. Het hebben van planten in uw kamer verhoogt uw aandacht bij een vermoeiende taak, zoals studeren of thuiswerken. De verklaring hiervoor is dat het kijken naar natuur, in dit geval een kamerplant, een herstellende werking heeft. De ‘aandachtsspier’ kan zich weer opladen, waardoor u minder vermoeid raakt.

Kamerplanten kunnen dus vele voordelen hebben voor uw gezondheid. Daarnaast heeft de hoge gasprijs invloed op de productie van kamerplanten. Het in huis hebben van kamerplanten kan daarentegen ook een gunstige invloed hebben op uw gasrekening.