Spring naar de content

Dit is de gezondste provincie om in te wonen

Hoe oud we worden hangt voor een groot deel af van onze leefomgeving. Goede sociale cohesie en een groene omgeving werken bijvoorbeeld gezondheidsbevorderend, terwijl factoren als geluidsoverlast en straatvervuiling de gezondheid juist schade kunnen toebrengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Woningplatform Rentola publiceerde deze week een onderzoek naar acht aspecten die het woongenot van een provincie bepalen. Er werd gekeken naar huisvestingskosten, criminaliteitscijfers, het culturele klimaat, de aantrekkelijkheid van de provincie op mensen van buitenaf, de gemiddelde economische status van de inwoners, de gemiddelde levensverwachting van de inwoners en het gemiddelde opleidingsniveau van de inwoners.

Uit de kwaliteitsindex blijkt dat Gelderland in het algemeen de beste provincie is om in te wonen, op de voet gevolgd door Utrecht. De huizen zijn in deze provincie nog redelijk betaalbaar, de gemiddelde levensverwachting ligt boven het gemiddelde en de criminaliteitscijfers zijn laag. Zuid-Holland scoort het laagst in dit onderzoek en is daarmee de slechtste provincie is om in te wonen. De criminaliteit is hier in vergelijking met andere provincies het hoogst, de huizen zijn bovengemiddeld duur en de gemiddelde levensverwachting ligt onder het landelijk gemiddelde.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Zeeland daarentegen is de gezondste provincie om te wonen. De rust, de ruimte en de zilte zeelucht hebben een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van de Zeeuwen. Noord-Holland sluit de lijst van gezonde provincies. De dichtbevolkte steden, de luchtvervuiling en de stress die geluidshinder kan opleveren zorgen ervoor dat de gemiddelde levensverwachting hier lager ligt dan bijvoorbeeld in Drenthe of Friesland – de nummer twee en drie in deze gezondheidsindex. De economische welvaart is in de meer stedelijke provincies wel groter dan in de provincies in noordelijke of oostelijke delen van het land.

Bewoners van het platteland zijn gezonder, bewoners van steden zijn rijker, om het kort samen te vatten. Het is maar waar u voor kiest.

Steun de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd