Spring naar de content

De Nationale Politieke Index

Hebben we enig idee hoeveel waardevol werk het gros van deze 150 volksvertegenwoordigers verzet? Journalist en politicoloog Ton F. van Dijk en politiek data-analist Frank van Kooten bedachten een meetinstrument dat in kaart brengt hoe belangrijk Kamerleden zijn op basis van data van de Kamer zelf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van Nederland worden de werkzaamheden van Tweede Kamerleden zo inzichtelijk gemaakt op basis van hun drie belangrijke kerntaken. Deze Nationale Politieke Index (NPI) levert een jaarlijkse rangorde op van de meest waardevolle – zo u wilt ijverigste – Kamerleden. 

En dat is volgens de initiatiefnemers hard nodig. Het beeld dat kiezers van hun vertegenwoordigers hebben wordt namelijk veelal bepaald door de media. Maar slechts een handvol Kamerleden – vaak de fractievoorzitters – slaagt erin de krantenkolommen of de nieuwsrubrieken en talkshows op radio en televisie te halen. De grootste groep volksvertegenwoordigers blijft zo relatief onbekend voor de burgers die zij vertegenwoordigen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap