Spring naar de content
bron: anp

‘Wie kritisch is binnen het netwerk wordt gestraft’

Wat hebben de mondkapjesaffaire, de Uber-lobby en het toeslagenschandaal gemeen? Netwerkcorruptie. Deze term introduceerde Willeke Slingerland (43), lector aan de Saxion Hogeschool, in 2018 in haar proefschrift. Inmiddels is het begrip niet meer weg te denken uit discussies over integriteit en behoorlijk bestuur. ‘Netwerkcorruptie ondermijnt het vertrouwen in de overheid en het gezag van de democratie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

In Nederland zijn er legio voorbeelden van integriteitskwesties. Gemeenten die steeds bij dezelfde bouwbedrijven uitkomen, medewerkers die het grensoverschrijdende gedrag van de directeur niet opmerken, subsidiegeld dat één kant op rolt, en niet te vergeten de banencarrousel. De ene hand wast de ander, zegt men dan, of het hemd is nader dan de rok. Maar zelfs als daders van fraude of corruptie voor de rechter komen, blijft een belangrijk aspect buiten beeld, ontdekte Willeke Slingerland tijdens haar promotieonderzoek een paar jaar geleden. Er is altijd een netwerk waarin corruptie kan gedijen. Slingerland, lector aan de Saxion Hogeschool, introduceerde hiervoor een nieuw begrip: ‘netwerkcorruptie’.

Willeke Slingerland: “Mijn onderzoek was bedoeld om corruptie te definiëren en te meten. Gaandeweg ontdekte ik iets opmerkelijks. Er is veel aandacht voor zaken die aan het licht komen en voor personen die veroordeeld worden, bijvoorbeeld omdat ze steekpenningen hebben aangenomen. Maar hoe is het mogelijk dat ze vaak lange tijd hun gang konden gaan? Blijkbaar wordt bepaald gedrag ook mogelijk gemaakt door directe omstanders.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap