Spring naar de content
bron: anp

De dertig ijverigste Kamerleden

Welke Tweede Kamerleden hebben afgelopen periode het meest bereikt? HP/De Tijd presenteert de top 30 van de Nationale Politieke Index.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk & Frank van Kooten

Wie zijn onze politici en wat doen ze eigenlijk precies in de Tweede Kamer? Die vraag willen journalist-politicoloog Ton F. van Dijk en politiek data-analist Frank van Kooten met hun Nationale Politieke Index (NPI) beantwoorden. Natuurlijk: we kennen allemaal de optredens van Kamerleden in de dagelijkse talkshows. En die zijn niet onbelangrijk. Maar er is meer, véél meer. Maak daarom – aan de vooravond van het nieuwe parlementaire jaar – kennis met de dertig hoogst ‘scorende’ Kamerleden van Nederland in de afgelopen periode 2021-2022. Zodat u weet wie u in de gaten moet houden. En vergeet niet: wie u het ‘beste’ Kamerlid vindt, bepaalt u helemaal zelf. 

De Nationale Politieke Index wil duidelijk maken hoe onze Kamerleden zich kwijten van hun drie belangrijke grondwettelijke taken. Die van (mede)wetgever, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger. Op basis van data die de Tweede Kamer zelf bijhoudt, ‘meet’ de NPI aan de hand van twintig relevante indicatoren hoe Kamerleden invulling geven aan het ambachtelijke Kamerwerk, waar de media weinig aandacht aan besteden, maar dat wel cruciaal is voor het functioneren van de democratie. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap