Spring naar de content
bron: robin van lonkhuijsen/anp

Raquel van Haver: ‘Een goede kunstenaar is een verhalenverteller’

Raquel van Haver (1989) is een van ’s lands toonaangevende kunstenaars van dit moment. Welke boeken, theatermakers en films inspireren haar zoal?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Boeken

“Ik lees op dit moment Dangerous Ideas van Eric Berkowitz. Een vriend van me is dit boek ook aan het lezen en hij maakte me erg nieuwsgierig. Het gaat over censuur en fake news. Het goede van dit boek is dat het laat zien dat het onderdrukken van het vrije woord en het verspreiden van nepnieuws eigenlijk van alle tijden is. Berkowitz schrijft: “The urge to censor is as old as the urge to speak.” Hij noemt bijvoorbeeld de eerste Chinese keizers, die bepaalde boeken al verboden, of het Vaticaan, dat pornografie probeert uit te bannen. “Words, images and ideas have always been hunted down by those trying to suppress them.” Je moet het boek echt van het begin tot het eind lezen. De opeenstapeling van events – van de keizers van toen tot aan de internettrollen van nu – maakt heel duidelijk hoe wij met onze informatie omgaan. 

“Het lezen van een boek kost mij altijd vrij veel energie omdat ik dyslectisch ben. Daardoor raken boeken mij ook minder snel dan muziek en kunst, omdat die veel directer binnenkomen. Een uitzondering is Milk and Honey van Rupi Kaur. Ik ben een romanticus en vind het heerlijk om weg te zwijmelen bij de verhalen en liefdesgedichten in dit boek. Kaur weet haar gevoelens heel goed op papier te zetten. Ik herken veel in wat ik zelf heb meegemaakt in de liefde. Mijn partner heeft me ook eens een bundel van haar gegeven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap