Spring naar de content
bron: pexels

Je woning opknappen zonder ingrijpend te verbouwen, zo doe je dat

We zien aan de populariteit van de vele woon- en verbouwprogramma´s op televisie dat het aanpakken van je interieur of woning populair is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Waarbij je in die programma’s de meest ingrijpende verbouwingen voorbij ziet komen, wil je zelf je woning liever opknappen door middel van meer eenvoudige middelen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je woning een andere look te geven zonder dat je muren door hoeft te breken en een uitbouw hoeft te realiseren, want op een volledige verbouwing zit niet iedereen te wachten en is ook lang niet altijd nodig. Met relatief kleine aanpassingen geef je je woning al een flinke opknapbeurt. 

Nieuwe vloer

Een vloer is bepalend voor het karakter van de ruimte en brengt een bepaalde sfeer met zich mee. Door een nieuwe vloer te leggen geef je de ruimte al een hele nieuwe uitstraling. Hoewel we ook steeds vaker gietvloeren of tegelvloeren voorbij zien komen, is de houten vloer nog altijd ongekend populair. Dit hoeft niet eens echt parket te zijn, maar kan ook heel goed vervangen worden door bijvoorbeeld laminaat. De ontwikkelingen op het gebied van laminaatvloeren zijn nog steeds volop in beweging. De beste technieken zorgen ervoor dat een laminaatvloer steeds beter op een echte houten vloer gaat lijken. Het voordeel van een laminaat vloer is dat het een echte look en feel heeft van een houten vloer. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden, te reinigen en ook nog eens zelf te leggen. Wil je de ruimte opknappen met een kleine budget, dan scheelt het behoorlijk wat geld als je de vloer gewoon zelf kunt plaatsen. Dat maakt het een uitstekende keuze voor wanneer je een woning wilt opknappen op een eenvoudige wijze. Hierdoor krijg je voor een laminaat vloer echt waar voor je geld en heeft het dus een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De juiste verlichting

Ben je op zoek naar meer warmte en gezelligheid in huis, dan is het goed om eens kritisch te kijken naar je verlichting. Dit is namelijk erg bepalend voor de sfeer in huis. Met het juiste lichtplan maak je van jouw woning een sfeervol geheel in plaats van een kille ruimte. Zeker nu de herfst is aangebroken en de dagen steeds korter worden is de juiste verlichting in de avond heel belangrijk. Het is handig om te werken met verschillende soorten verlichting. Allereerst plaats je de basisverlichting. Zo wordt de ruimte vanuit een centraal punt verlicht zoals bijvoorbeeld boven de eettafel of inbouwspots in het plafond. Naast de basis is sfeerverlichting belangrijk. Hiermee kun je een item speciaal uitlichten en voor meer eenheid zorgen in de ruimte. Door te kiezen voor dimbare verlichting is het nog eenvoudiger om de sfeer te creëren die je wilt. 

Nieuwe badkamer of keuken in een handomdraai

Een badkamer of keuken kunnen er na verloop van tijd ouderwets uitzien. Dat betekent echter niet dat ze niet meer te gebruiken zijn. Een geheel nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen is erg kostbaar en bovendien best ingrijpend. Je kunt vaak een aantal weken geen gebruik maken van de ruimte en dat is erg onhandig. Voordat je aan de slag gaat met de sloophamer kun je beter eens kijken naar de staat van de keuken. Moet hij echt vervangen worden of zijn het vooral de looks die je niet meer aanstaan? In dat laatste geval hoef je alleen die dingen aan te passen die nodig zijn. Met een paar simpele handelingen lijkt het namelijk of je een nieuwe keuken of badkamer hebt. Kies ervoor om alleen het badkamermeubel te vervangen en gebruik te maken van speciale tegel- of muurverf die bestand is tegen water en dus ideaal is voor vochtige ruimtes. In de keuken kan het binnenwerk en de apparatuur vaak nog hergebruikt worden waardoor je alleen de keukenkastjes hoeft te vervangen of schilderen. Ook nieuwe handgrepen doen soms wonderen voor een hele andere look. 

Schilder kozijnen en deurenWil je een kamer een ander sfeer meegeven dan is een logische eerste stap dat je de muren in een andere kleur verft. Een pot verf is relatief goedkoop (en vaak altijd wel ergens in de aanbieding) en dus het ideale middel om je woning op te knappen op een eenvoudige wijze. Maar wat veel mensen hierbij nog wel eens vergeten is om ook de kozijnen en deuren mee te nemen. Deze zijn erg onderhevig aan slijtage waardoor het al snel een rommelige en vieze indruk kan geven. Wanneer je deze schuurt en een goede lak aanbrengt lijken ze weer als nieuw waardoor de gehele ruimte veel frisser en meer verzorgd oogt.