Spring naar de content
bron: shutterstock

Mama, doe die telefoon weg

Op straat kijk je er al niet meer van op: ouders die met de smartphone in de hand achter de kinderwagen lopen. Maar als ouders te veel afgeleid worden door hun telefoon, vertraagt dat de taalontwikkeling van hun kind. En er zijn meer nadelen. ‘Baby’s raken van streek door uitdrukkingsloze gezichten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Evelyn Bosma

Onlangs bracht ik mijn zoontje van drie naar bed. Terwijl hij op zijn potje zat, trok ik mijn telefoon tevoorschijn om iets op te zoeken. Toen zei hij iets wat mij nogal raakte, iets wat ik heel mooi, maar tegelijkertijd ook vrij gênant vind: “Mama, kun je je telefoon wegdoen?”

Met deze zin had hij de kern te pakken van een onderzoeksvoorstel dat ik vier jaar geleden schreef. Als taalwetenschapper wilde ik uitzoeken of het smartphonegedrag van ouders effect heeft op de taalontwikkeling van hun jonge kinderen. Mijn hypothese was dat veelvuldig smartphonegebruik de kwaliteit van interacties tussen ouders en kinderen zou verslechteren en dat dit zou zorgen voor een tragere taalontwikkeling bij de kinderen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap