Spring naar de content
bron: anp

Noma est omen

Noma, het beste restaurant ter wereld, sluit eind 2024 zijn deuren. Niet omdat de restaurateur met pensioen gaat, maar omdat hij zijn tent niet winstgevend kan krijgen, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Stop de persen: het beste restaurant ter wereld sluit eind 2024 zijn deuren, aldus The New York Times. En niet omdat de restaurateur met pensioen gaat, maar omdat hij zijn tent niet winstgevend kan krijgen. Een menuutje kost er per gast bijna 500 euro, terwijl aan de achterkant het personeel wordt afgebekt, afgebeuld – vijf dagen per week, zestien uur per dag – en onderbetaald. De beslissing om onbetaalde stagiairs toch een bescheiden vergoeding uit te keren deed hem de das om. Alles voor de gasten. Noma est omen. 

Ik werkte zo’n twaalf jaar geleden nog als leerling-kok van middelbare leeftijd maandenlang – zes dagen per week, soms achttien uur per dag, en onbetaald – bij Tantris**, het befaamde tweesterrenrestaurant in München, destijds hoog in de top vijftig van beste restaurants ter wereld. Ik werd afgebeuld en uitgemaakt voor poepgat. Ik behoorde aan het restaurant en had verder niets te vertellen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen