Spring naar de content
bron: lorenzo ledel

Dierendilemma’s

De verhouding tussen mens en dier is sterk aan het veranderen. Uit onderzoek blijken dieren veel intelligenter dan gedacht, en de tolerantie voor dierenleed neemt verder af. Hoe reageren mensen op de tegenstrijdigheden die hiermee gepaard gaan, en wat vinden dieren er zelf van? ‘Dieren beleven het leven grotendeels hetzelfde als wij.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Juist in die nacht dat ik met pijn in mijn hart besloot dat het tijd was om mijn zieke kat te laten inslapen, hoorde ik hem plotseling brokjes eten. Het was alsof hij, terwijl hij bij me kwam liggen, wilde zeggen dat ik het nog niet moest opgeven. Dat deed ik niet. Zo leefde hij nog een paar weken op dwangvoer en hoop op verbetering. De dierenarts ‘complimenteerde’ mij met het feit dat ik alles had gedaan om hem te redden, nadat ze had meegedeeld dat de hoop – en vijftienhonderd euro dierenartskosten – op was. 

Had ik goed naar mijn kat geluisterd of heb ik hem te lang laten lijden? Iedere huisdiereigenaar wordt geconfronteerd met grote en kleine moeilijkheden. Ook rond andere diersoorten zijn er niet altijd eenvoudig oplosbare dilemma’s. “Verwacht geen simpele antwoorden van mij,” waarschuwt ook Maarten Reesink, docent DierMens Studies, een interdisciplinair vakgebied dat dieren onderzoekt in relatie tot de menselijke cultuur en samenleving. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap