Spring naar de content

Hoe maak je een affiliate marketing website in 2023?

Er zijn steeds meer mogelijkheden om online goed geld te kunnen verdienen. Een van die mogelijkheden die al veel langer door veel mensen gebruik wordt, is affiliate marketing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoewel het vanwege de concurrentie misschien iets moeilijker is geworden om hier een goed inkomen mee te vergaren, is het nog altijd mogelijk. Het meest aantrekkelijke aan affiliate marketing is dat je er een passief inkomen mee kunt verdienen. Met andere woorden, wanneer je een affiliate website goed opzet in het begin, hoef je daarna steeds minder te doen, terwijl je toch veel geld kunt verdienen. Wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan snel verder.

Over affiliate marketing

Eigenlijk is de definitie van affiliate marketing vrij simpel uit te leggen. Op jouw website promoot je bepaalde producten en diensten, terwijl je in ruil daarvoor commissie krijgt van bedrijven die deze verkopen. Door advertenties en links te plaatsen kunnen deze bedrijven exact zien hoe vaak klanten door worden gestuurd vanaf jouw website of blog. Mochten deze vervolgens ook nog eens wat kopen dan krijg je daar commissie voor. Dit kan in de vorm van een vast bedrag, maar het kan ook een percentage zijn. Er zijn ook vormen van affiliate marketing waarbij per klik, view of lead wordt betaald, al komen deze minder vaak voor.   

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Belangrijke stappen om te doorlopen

Om succesvol te kunnen zijn met een website en affiliate marketing, is het belangrijk om alles vanaf begin af aan goed aan te pakken. Dit geeft de meeste kans van slagen en zal je helpen om de strijd met de concurrentie aan te gaan. De onderstaande stappen kunnen het beste zoveel mogelijk in de volgorde waarin ze worden aangegeven worden doorlopen, al kun je natuurlijk altijd alvast beginnen met schrijven of brainstormen over andere dingen wanneer je grootse plannen hebt.

Domeinnaam en hosting aanbieder kiezen

Ga als eerste aan de slag met een domein registreren en kies direct een goede hosting aanbieder. Dit valt eigen samen met het verzinnen van een naam voor je website. Wanneer je deze hebt kun je kijken of een domeinnaam nog beschikbaar is, en anders eventueel kiezen voor een andere extensie of een naam die er zoveel mogelijk op lijkt. Let bij het kiezen van een hosting aanbieder goed op wat je precies nodig hebt. Tegenwoordig is het vaak mogelijk om websites heel makkelijk op te stellen met drag and drop functies bijvoorbeeld. Doe je dit gedeelte liever zelf en weet je ook hoe dit moet, dan kun je voor een wat minder uitgebreid hostingpakket kiezen.  

Kiezen van een goede nichemarkt

Deze stap moet je tegelijkertijd nemen met het kiezen van een naam, want het is belangrijk dat je een niche kiest voor jouw affiliate marketing website. Daarbij kun je kiezen voor een heel specifiek onderwerp, maar ook gaan voor een wat bredere benadering. Kies in ieder geval altijd voor een niche waarbij je denkt dat je de grootste kans van slagen hebt. Onderzoek ook goed wie je grootste concurrentie zijn en kijk of jij iets unieks kunt bieden wat anderen nog niet hebben.

Teksten en artikelen schrijven

Om een goed vindbare website op te zetten en lezers te binden, is de kwaliteit van je content enorm belangrijk. Je kent het gezegde content is king vast wel, en dat is nog altijd zeer relevant. Schrijf boeiende artikelen en berichten die gebaseerd zijn op feiten en makkelijk te herkennen zijn door de zoekmachines. Omdat zoekmachines als Google steeds slimmer worden, zal het enorm in je nadeel werken wanneer je content niet op orde is.

Meld je aan bij affiliate netwerken

Nu begint het echt leuk te worden! Wanneer je een website eenmaal hebt staan, kun je beginnen met deze aan te melden bij affiliate netwerken. Daarna zul je dus kunnen zijn in hoeverre je site al aanslaat, en kun je leren waar de verbeterpunten liggen. Het kan ook geen kwaad om je bij meerdere affiliate netwerken tegelijk aan te melden. Hierdoor heb je namelijk goed vergelijkingsmateriaal en kun je zien wat het beste werkt voor jouw specifieke website.

Aandacht voor linkbuilding zoekmachine optimalisatie (SEO)

Het kwam net al even voorbij, de vindbaarheid van een website. Dit is de sleutel naar het aantrekken van meer bezoekers. Deze zullen je namelijk niet gaan vinden wanneer je op de 8ste pagina van Google staat. Daarom is het belangrijk te werken aan linkbuilding en SEO (Search Engine Optimization). Door je content te optimaliseren voor de zoekmachines en met kwalitatieve backlinks en goede interne links zal deze jouw website veel beter gaan herkennen en indexeren. Het gevolg zal zijn dat je veel hoger gaat scoren in de zoekresultaten. 

Nog meer content voor nog meer groei

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar blijf je focussen op de content! Breng regelmatig nieuwe artikelen uit en schrijf berichten, maar zorg er ook voor dat reeds geplaatste berichten worden aangepast wanneer er veranderingen plaatsvinden. Nadat de basis van je website eenmaal op orde is wordt dit steeds minder werk, maar het is essentieel dat je zorgt dat alle informatie altijd up to date blijft.

Gebruik maken van social media

Wanneer je website eenmaal in de lucht is en goed is ontwikkeld, kun je ook nog denken aan social media. Dit biedt een mooie extra mogelijkheid producten en diensten van bedrijven aan te bieden, zeker wanneer je reeds veel bezoekers hebt. Probeer het voor hen aantrekkelijk te maken lid te worden van jouw social media kanalen, en zorg ervoor dat de deze zoveel mogelijk delen. Upload ook geregeld berichten en schrijf bijvoorbeeld een nieuwsbrief om nog meer mensen aan je website en de bijbehorende kanalen te binden.

Ga voor passieve inkomsten met affiliate marketing

In het begin zal het absoluut niet makkelijk zijn om een affiliate marketing website op te zetten. Omdat het in dit stadium ook nog niet of nauwelijks geld op zal leveren, is het zeker even doorbijten. Wanneer je echter een mooie site op hebt gezet en het ook lukt om een goede stroom aan inkomsten te vergaren, is het alle tijd die je er in hebt gestoken al gauw meer dan waard. Zet in het begin dus even door, ondanks dat het soms een hele uitdaging kan zijn, want de daar heb je met affiliate marketing later alleen maar profijt van.