Spring naar de content
bron: anp

Opgeofferd aan de markt

Er gaapt een kloof tussen overheid en volk, hoorden we weer eens na de Staten-verkiezingen. Zou het komen door de marktwerking, die elke menselijke maat verdringt? Neem de pont Rozenburg-Maassluis. Al een halfjaar uit de vaart. En de provincie staat machteloos. ‘Het is een pervers en falend systeem.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Zijn hele leven, al 64 jaar, woont René van den Beemt in Rozenburg, maar dit heeft hij nooit eerder meegemaakt. “Een veerboot die al bijna twee jaar uit bedrijf is, en een andere die sinds oktober niet meer vaart.” Mede-Rozenburger Rob Smith verzucht mistroostig: “We kunnen niet meer naar de overkant, en de overkant kan niet meer naar ons.”

Op 3 oktober, om precies te zijn, voer de autopont tussen Rozenburg – gelegen op het gelijknamige eiland – en Maassluis voor het laatst. Sindsdien moeten automobilisten kilometers omrijden via de Beneluxtunnel. Van den Beemt: “Dat is geen pretje in deze tijd van hoge brandstofprijzen. Om over de files nog maar te zwijgen.” En het begon allemaal zo mooi met het veer tussen de twee Zuid-Hollandse plaatsen. In 1893 deed onder feestgedruis de eerste provinciale stoomboot zijn intrede. En al die jaren bleef het pontje braaf tuffen tussen eiland en vasteland. Tot nu dus. Wat is er aan de hand?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap