Spring naar de content
bron: anp

De ontsnappingskunstenaar

In Alkibiades brengt Ilja Leonard Pfeijffer deze oud-Griekse politicus, avonturier en bon vivant tot leven. Met veel ironie levert hij niet alleen commentaar op de Atheense, maar ook op de moderne democratie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Zijn achtergrond als classicus heeft het literaire werk van Ilja Leonard Pfeijffer altijd voor een belangrijk deel bepaald. Hij verwijst graag naar de grote auteurs uit de Griekse en Romeinse oudheid en speelt intertekstuele spelletjes met de klassieken, zoals met de Aeneis van Vergilius, die in Pfeijffers laatste roman Grand Hotel Europa tot een eigentijds vluchtverhaal werd omgewerkt. Maar niet eerder ging hij terug in de tijd om te proberen de wereld van de oude Grieken in een historische roman tot leven te wekken.

Met Alkibiades heeft Pfeijffer precies dat gedaan. In deze kolossale roman culmineren zijn eruditie en diepgaande kennis van de klassieke letteren en cultuur tot een bijzonder overtuigende evocatie van het leven van de Griekse politicus, strateeg en strijdheer Alkibiades, die leefde van circa 450 tot 404 voor Christus.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap