Spring naar de content
bron: beeldunie/david van dam

Gijs van Dijk: ‘Ze wilden van me af’

Gijs van Dijk (42) was succesvol Kamerlid voor de PvdA. Tot partijleider Lilianne Ploumen hem op 8 februari 2022 publiekelijk liet vallen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Hij gaf onder druk zijn zetel op. Hoe heeft het zover kunnen komen? Van Dijk vertelt voor het eerst zijn verhaal. ‘Ik heb relaties verkeerd beëindigd, maar dat heeft niets te maken met mijn functioneren als Kamerlid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Het is 26 mei 2020. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft een belangrijke afspraak met de top van zijn partij. En wel in de kamer van politiek leider Lodewijk Asscher, met uitzicht op het Torentje. Aan de muur hangen portretten van Willem Drees en Joop den Uyl. Van Dijk is nerveus, want Asscher en partijvoorzitter Nelleke Vedelaar willen van hem horen waarom hij vindt dat hij een plaats verdient op de lijst voor de komende verkiezingen van z’n partij. Het Kamerlid neemt het woord en houdt een wervend verhaal over zijn ‘verdiensten’ voor de sociaaldemocratie.

Van Dijk vertelt over die dag: “Lodewijk moet na zo’n twintig minuten opeens lachen en zegt: ‘Nou, ik vind jou een hartstikke leuke gast. En het gaat toch gewoon supergoed?’ Hij gaf het signaal dat hij het heel leuk zou vinden om nog een ronde met mij door te gaan.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap