Spring naar de content
bron: David Ausserhofer

Ruud Koopmans: ‘Ons asielbeleid is inefficiënt en inhumaan’

De stijgende asielmigratie belooft een belangrijk thema te worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar volgens hoogleraar sociologie Ruud Koopmans (62) komen oplossingen van politici neer op symptoombestrijding. Het hele systeem zal op de schop moeten, betoogt hij in De asielloterij. ‘Het beleid berokkent meer leed dan dat het beschermt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

Onlangs viel het kabinet wegens onenigheid tussen de coalitiepartijen over immigratie. De stijgende aantallen asielaanvragen leiden tot problemen in de asielopvang en zorgen bij burgers en politici. Maar oplossingen die EU-landen bedenken om de asielstroom te beheersen, komen neer op dweilen met de kraan open, concludeert Ruud Koopmans, hoogleraar sociologie in Berlijn. Het Europese asielrecht is contraproductief en zorgt voor het dodelijkste migratiesysteem ter wereld. De prikkel om hierheen te komen, moet worden weggenomen, stelt hij.

Voor vrijwel geen enkele asielzoeker – Oekraïners uitgezonderd – geldt immers dat hij of zij direct naar Europa vlucht voor oorlog en vervolging, zoals vaak wordt beweerd. Het asielrecht beantwoordt allang niet meer aan het doel waarvoor het Verdrag van Genève in 1951 werd gesloten: burgers beschermen die voor hun leven of vrijheid moeten vrezen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap