Spring naar de content
bron: michelle blancke

Michelle Blancke: ‘De natuur is voor mij een toevluchtsoord’

HP/De Tijd brengt deze zomer acht pas afgestudeerde kunstenaars voor het voetlicht. Deze week: de duistere foto’s van Michelle Blancke uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Michelle Blancke (39) studeerde met haar fotoproject Secret garden af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Hoe kwam je op het idee voor de serie Secret garden?

“Het idee voor de serie ontstond in de natuur. Als ik in de natuur ben, beleef ik mijn omgeving zoveel intenser. Ik ga graag alleen waardoor ik mijn aandacht kan richten op wat ik tegenkom. In de serie onderzoek ik openingen naar een verborgen wereld, voorbij dat wat ik zie. Het is een ontdekking van de natuur, maar tegelijk ook van mijzelf. Fotografie biedt de mogelijkheid om deze gelaagdheid in beeld te brengen en dat ben ik dan ook gaan doen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

In de serie staat de connectie tussen jezelf en de natuur centraal. Welke rol speelt de natuur in je leven en waarom wilde je jouw relatie met de natuur op deze manier vastleggen?

“De natuur is voor mij een toevluchtsoord. Ik voel me onderdeel van iets groters als ik in de natuur ben. Ik wil de ruimte scheppen voor mensen die mijn werk zien om ook iets te ervaren. Ieder op zijn eigen manier.”

In the series Secret Garden I remove context to create abstract images’, schrijf je. Wat is de meerwaarde van dit abstraheren?

“De beelden zitten op het snijvlak van herkenbaar en abstract. Ze zijn hierdoor meer dan een weergave van de natuur, of een plek, of een mens. Er ontstaat ruimte door wat er open is gelaten. Die ruimte laat ik aan de verbeelding van de kijker.”

De foto’s doen een beetje unheimisch aan, maar dat is natuurlijk een persoonlijke opvatting. Wat zijn de meest gehoorde reacties van mensen als ze dit werk zien?

“Ja die persoonlijke opvatting, dat vind ik geweldig, dat men er wat bij voelt. Wat ik ook vaak hoor is duister, mysterieus en mystiek.”

Op welke foto ben je zelf het meest trots?

“Ik ben het meest trots op het eerste beeld, Secret Garden no 1. Deze boom kwam ik tegen en het licht viel precies op de stam. De boom lijkt een soort monument van de wereld erachter, waar je in het licht van de hemel nog de beweging ziet doorgaan. Het heeft iets krachtigs, symbolisch. Je komt tegelijkertijd dichtbij en blijft op afstand. Er komt veel in samen van wat ik zoek in de natuur. De installatie is ook iets waarop ik trots ben. Hierin werden mensen letterlijk onderdeel van de natuur doordat ze erin gingen staan. Een hele andere manier om mijn werk te beleven.”

Ga je dit thema in de toekomst verder uitdiepen, of ben je inmiddels met ander werk bezig?

“Zoals ik het nu denk, ga ik dit thema verder uitdiepen. In totaal bestaat de serie uit 21 beelden en er zitten onderlinge connecties tussen als een soort hoofdstukken met subthema’s. Dit ga ik verder onderzoeken. Dus het werk wat ik nu aan het maken ben, ligt in het verlengde van deze serie.”

Michelle Blancke _ Secret Garden from Michelle Blancke on Vimeo.

Meer werk zien van Michelle Blancke? Bezoek haar website of volg haar op Instagram.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.