Spring naar de content
bron: anp

De nieuwe powervrouw is rechts

Giorgia Meloni, Dilan Yesilgöz, Caroline van der Plas – het aantal vrouwelijke politiek leiders neemt toe. Een opvallend groot deel is van rechtse signatuur. Hoe duiden we deze ontwikkeling? ‘Rechtse topvrouwen zijn een teken van emancipatie.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Van de Italiaanse premier Giorgia Meloni tot Marine Le Pen in Frankrijk en Alice Weidel, co-voorzitter van Alternative für Deutschland – vrouwenemancipatie wordt vaak geassocieerd met links, maar het is rechts dat overal in Europa vrouwelijke politieke leiders levert. Hoe is de opkomst van de rechtse powervrouw te verklaren, wat betekent het voor vrouwenrechten en speelt dit fenomeen ook in Nederland?

Het patriarchaat houdt vrouwen tegen om topposities te bereiken, maar ook psychologische barrières spelen mee, zei journalist en auteur Naomi Wolf in de jaren negentig. Ze koppelde die innerlijke barrières aan het oude verschilfeminisme, waarin vrouwen werden gezien als wezenlijk anders dan mannen, of eigenlijk vooral als betere wezens dan mannen. Het erkennen van slachtofferschap is iets anders dan je identiteit eraan ontlenen, zei ze. Haar boodschap destijds: vrouwen met macht zijn sexy.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap