Spring naar de content

Pas verschenen: Van den Berg, Nooteboom en Smith

Thomas van den Bergh bespreekt Ontrafeld – Hoe rampen de wereld veranderen van Martine van den Berg, De danser en de monnik – Dagboeken 1970-1995 van Cees Nooteboom en Charlatan van Zadie Smith.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Rampspoed

In tijden van rampspoed is het prettig lezen over rampen van weleer. Neem de buiktyfus die in Athene huishield in de vijfde eeuw voor Christus. Een op de drie inwoners kwam na een kort en hevig ziekbed te overlijden. Daarbij vergeleken was covid kinderspel.

Religiewetenschapster en archeologe Van den Berg is de ideale gids langs de grote crises van weleer, of het nu klimaatrampen zijn, onbeheersbare vluchtelingenstromen, pandemieën, oorlogen. Doorsneden met haar persoonlijke geschiedenis – over de losmaking uit haar gereformeerde milieu, haar studietijd, haar leven in Israël, haar scheiding, haar terugkeer naar Nederland – schetst ze hoe de mens door de eeuwen heen, van prehistorie tot nu, omging met al dit malheur. Al doende ontmaskert ze een aantal hardnekkige mythen (dat religie het makkelijker maakt om catastrofen te accepteren bijvoorbeeld) en laat ze overtuigend zien dat veel van de reacties op ramspoed, zowel goede als kwade, van alle tijden zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap