Spring naar de content
bron: college tour

College Tour: Caroline heeft het moeilijk in eerste verkiezingsdebat

Zondagavond vond bij College Tour het eerste verkiezingsdebat op tv plaats met VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz, Frans Timmermans van GL/PvdA, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract en Caroline van der Plas van BBB. Hierbij de beoordelingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Oei, Caroline. Dat ging niet goed zondagavond. De BBB-voorvrouw kreeg opvallend weinig vragen gesteld uit de zaal, wat een redactionele omissie kan zijn, maar misschien was er ook gewoon te weinig belangstelling voor haar. De BBB is een partij voor boeren, plattelanders. In de zaal zaten studenten van de Vrije Universiteit uit de Grote Stad. En als Caroline om een reactie werd gevraagd, bezigde zij, benen over elkaar, korte, eenvoudige verzuchtingen die ooit charmeerden temidden van de grijze Haagse pakken wier betogen immer vastliepen in onnavolgbare woordenbrijen. Na de Algemene Beschouwingen lijkt Caroline een beetje over haar hoogtepunt heen. Wellicht oververmoeid, of gewogen en toch te licht bevonden. Zie haar bijdrage om het minimumloon te verhogen waarvoor zij geen dekking wist op te hoesten. Gratis bier, aldus omschreef CDA-lijsttrekker Henri Bontebal dat treffend. Zou mij trouwens ook niet verbazen als Caroline het wel best vindt zo, door de peilingen enigszins in de luwte geduwd, want stel je toch voor dat haar BBB de verkiezingen won en dat de onderhandelingen dusdanig verliepen dat het volk haar smeekte om premier te worden? Over dat scenario droomde zij wel eens, als zij (vrij naar Wim Sonneveld) zwaar getafeld had. 

'Ik wil met Pieter', reageerde Van der Plas op de vraag wie straks met wie zou willen regeren, en Pieter zelf lachte er verlegen bij. Ja, natuurlijk zou zij dat willen, maar was de liefde wederzijds? Omtzigt hield zich op de vlakte, ondanks aandringen van moderator Twan Huys, en vertelde dat hij qua bestaanszekerheid zeker richting BBB en GL/PvdA neigde, maar qua migratie opteerde hij voor de VVD. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap