Spring naar de content

Pieter Omtzigt: wees geen Rutte, geef duidelijkheid over premierschap

Ton F. van Dijk is een fan van Pieter Omtzigt. Hij ziet in hem een onbaatzuchtig politicus die de visie heeft om Nederland ten goede te veranderen. En toch wringt er iets: Omtzigt weigert duidelijkheid te verschaffen over een eventueel premierschap. En dat is vreemd. Als we toen recht hadden op de appjes van Rutte, dan nu óók op de wetenschap bij wie de geheime berichtjes van Unilever, Shell en KLM na 22 november terecht zullen komen. Een kwestie van landsbelang, zo heeft Omtzigt ons immers zélf geleerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Beste Pieter,

De campagne verloopt voorspoedig. ‘Jouw’ thema’s zoals bestaanszekerheid en goed bestuur worden opvallend gretig overgenomen door de andere lijsttrekkers. Nieuw Sociaal Contract (NSC) staat bovenaan in de peilingen. Het kan niet beter.

De debatten zijn inhoudelijker dan ooit. Jouw persoonlijke aanwezigheid in de politiek is relevant. Je oogt daarbij ontspannen. Kortom: alles loopt op rolletjes. 

Wat begon als een Kamerlid dat ‘gesensibiliseerd’ moest worden door het politieke establishment, lijkt te eindigen in een ‘functie elders’ voor degenen die jou zo lang hebben dwarsgezeten. Het kwartje valt ‘eindelijk’ jouw kant op. Een beloning voor je enorme werklust en goede ideeën voor Nederland.

Het kwartje valt eindelijke jouw kant op. Een beloning voor je enorme werklust en goede ideeën voor Nederland.

De kiezers lijken Nieuw Sociaal Contract op 22 november de grootste te willen maken. Zo zeer zelfs, dat jouw politieke opponenten zich suf piekeren hoe ze je kunnen aanvallen, zonder dat dit jou nóg meer zetels oplevert. Het is een gekmakend dilemma voor je tegenstanders, die jouw ‘heiligverklaring’ nauwelijks verdragen. 

Je bent een ongekend succes. En toch wringt het. Want minder dan twintig dagen voor de verkiezingen weiger je (nog steeds) de vraag te beantwoorden of je premier wilt worden. Je ontwijkt de vragen die hierover – terecht – aan je worden gesteld met een beroep op de inhoud: ‘Niks poppetjes’, we moeten het hebben over de ‘plannen voor Nederland’ die jij hebt gemaakt. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Los van het feit dat de politicus die ons in Brussel en Washington als regeringsleider gaat vertegenwoordigen een relevante kwestie is, was jij het juist die de afgelopen jaren de premier en diens functioneren persoonlijk tot een ‘target’ maakte. En nu is het niet van belang of jij deze functie gaat uitoefenen, of iemand anders?

Het ‘geheugen’ van Rutte, zijn integriteit én betrouwbaarheid vormden voor jou belangrijke inhoudelijke kwesties, die je veelvuldig binnen en buiten het parlement hebt geagendeerd. En nu geef je zelf geen uitsluitsel over je eigen ambities op dit punt? 

Wie is de persoon die de komende vier jaar in het diepste geheim lobby-appjes ontvangt van Shell, KLM en Unilever? En vooral: wat vertelt zijn of haar geweten daarmee te doen? Dat willen kiezers weten.

Wie is de persoon, die de komende vier jaar, in het diepste geheim lobby-appjes ontvangt van Shell, KLM en Unilever?

Het is essentieel dat iedereen in ons land zich een oordeel kan vormen over de geschiktheid van de persoon wiens mobiele telefoon per definitie een schat aan geheimen bevat en uitgerekend door jou tot buitengewoon belangwekkende kwestie werd verklaard.

Verschaf duidelijkheid. Dat niet doen, past misschien bij Rutte, die liet weten onderwijzer te zullen worden, maar nu toch naar de NAVO wil, maar niet bij jou. De vraag of je premier wilt worden of niet raakt direct aan je politieke geloofwaardigheid en is daarom van groot belang voor ons allemaal.

Ik hoor graag van je!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.