Spring naar de content
bron: anp

Code rood

2023 wordt waarschijnlijk het warmste jaar sinds het begin van de metingen. In Nederland zullen temperaturen boven de 40 graden, tot voor kort vrijwel onmogelijk, vaker voorkomen. En we zijn er niet op voorbereid. ‘We weten niet of de systemen het houden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Heet. Op vakantie vorig jaar zomer, aan de Franse zuidkust nabij Saint-Tropez, was het erg heet. Op de camping kon je geen stap zetten of je voelde het zweet over je rug omlaag lopen. En het winkeltje waar je brood en bier kon halen was ver lopen; het was een grote camping. Of camping, er stond nergens een tent, er waren alleen ‘chalets’ met airco, honderden. Overdag was het zo heet dat de huurders binnen in hun hutjes bleven. 

De vakantiegangers kwamen uit Frankrijk, maar ook uit het VK, uit Duitsland en natuurlijk, in groten getale, uit Nederland. Ze hadden bijna allemaal grote, moderne auto’s, ook met airco natuurlijk. Daarmee waren ze in een of twee dagen door de hitte hierheen gereden om in gekoelde chalets te zitten. Mal? Nogal. We spraken af nooit meer naar de Côte d’Azur te gaan, sowieso een verschrikkelijk oord, waar rijkdom op z’n lelijkst wordt geëtaleerd. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap