Spring naar de content
bron: videoland/jasper suyk

Om moedeloos van te worden, dat gedweep van de vrouwen in De Bachelor

Tessa Sparreboom over De Bachelor, 2Doc: Onvoorwaardelijk en De Maarten Docu. 'Vrouwen kunnen het: mannen adoreren zonder dat daar een heldere reden voor is.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Vrouwen kunnen het: mannen adoreren zonder dat daar een heldere reden voor is. Ik zag het weer gebeuren in het nieuwe seizoen van De Bachelor, een Videoland-productie waarin zesentwintig in Zara-jurkjes gestoken vrouwen op een tropisch eiland strijden om twee mannen in linnen overhemden. De eerste is jurist, de tweede woont op Ibiza. Het raarste aan het programma is dat de vrouwen van tevoren geen idee hebben voor wie ze zich opgeven, maar dat ze er na een eerste kennismaking van vijf minuten allemaal vol voor willen gaan. Alsof de schaarste direct hun kritisch vermogen aantast, wat evolutionair gezien misschien wel klopt. Slechts één vrouw, een data-analist, iets te slim voor het programma, zegt eerlijk dat ze twijfelt of de man bij wie ze is ingedeeld (Rien, van Ibiza) wel haar type is. Zij ligt inmiddels uit de wedstrijd.

Van de tien seizoenen van De Bachelor die zijn uitgezonden (geen zorgen, we gaan het zo over een 2Doc hebben) was de vrijgezel om wie het allemaal draaide slechts twee keer een vrouw (de zogeheten bachelorette). Blijkbaar spreekt zo’n harem toch meer tot de verbeelding. Waarom is dat? Misschien omdat de mannelijke deelnemers er te relaxed in staan. Als ze er zelf met Gaby Blaaser of Sylvia Geersen vandoor gaan is dat hard, als het een van hun maten (ze worden allemaal vrienden) wordt is dat ook hard. Nee, dan de vrouwen. De eerste die wordt weggestuurd, direct na het vijf minuten durende kennismakingsgesprek, moet huilen. Het feit dat de jurist een toekomst ‘met kindjes’ voor zich ziet is voor sommigen genoeg om te denken dat ze voor elkaar zijn gemaakt. Een van de vrouwen vraagt tijdens een cocktailparty aan hem waarom hij haar heeft weggestemd (ze zit er nog in dankzij Lord Ibiza, daar had de jurist niet op gerekend). Ze vond het heel jammer, ze dacht echt dat ze een leuke klik hadden. ‘Ik had een beetje de indruk dat jij mij niet zo interessant vond,’ gaslight de jurist haar. Mateloos fascinerend: een vrouw die thuis iedereen zou kunnen krijgen maar er op een of andere manier voor kiest om zich op tv samen met vijfentwintig anderen aan het lijntje te laten houden door een man die zichzelf ‘een familiemens’ noemt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap