Spring naar de content
bron: anp

Als de Russen komen

De Russische dreiging neemt toe, en Amerikaanse steun is niet langer vanzelfsprekend. Meer dan ooit sinds het einde van de Koude Oorlog voelt Europa de noodzaak om zijn defensie te versterken. Hoe doen we dat, en wat gebeurt er als Rusland een Navo-land aanvalt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Op de middelbare school, lang geleden, was er een jongen met een Navo-sticker op zijn tas. Op een andere sticker stond: “Beter een raket in de tuin, dan een Rus in de keuken.” Het was een ander geluid dan dat wat er sprak uit de teksten op onze tassen, waarop wij, in het zwart gestoken ‘alternatieve’ scholieren, met dikke vilstift het anarchieteken, ‘The Cure’ en ‘Joy Division’ hadden geschreven.

Je kreeg, als pacifist, wel zin om deze Navo-guy eens in elkaar te slaan, als zo’n opzet kans van slagen zou hebben gehad. Maar vermoedelijk had de onderuitgezakt in de bankjes hangende jongen, met zijn nog net boven het tafelblad uitkomende, pesterige grijns, weinig te duchten van een shag rokende vleermuis. Hij wist zich bovendien in zijn opvatting gesteund door de machtige Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, onder wiens paraplu wij ons antimilitarisme vrij en vrijblijvend konden belijden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap