Spring naar de content
bron: johan kleinjan

De schone schijn van de quick fix

Een wonderpil om van een aandoening af te komen, snel rijk worden met cryptomunten of in 24 uur leren programmeren: de quick fix is overal. Maar vaak blijkt die een doodlopende weg. ‘Onze obsessie met snelle oplossingen is gebaseerd op de illusie dat we alles in het leven kunnen controleren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Laurens Bluekens

Eind negentiende eeuw schreef de Britse matigingsactivist Joseph Malins een gedicht over een prachtig te bewandelen maar tegelijkertijd levensgevaarlijke klif. ‘Een hertog en vele boeren’ waren al over de rand in het ravijn gekukeld, dus was er een naarstige zoektocht naar een oplossing gaande. Was het nu de beste optie om een hek om de rand van de klif te plaatsen, of om beneden in het ravijn een ambulance klaar te zetten? Het werd het laatste, maar de oplossing bood uiteraard geen soelaas: er bleven massaal mensen van de klif vallen.

Met zijn gedicht wist Malins feilloos de essentie van de quick fix te vangen: het oplossen van een probleem of het behalen van een doel op een zo snel en makkelijk mogelijke manier, die meestal alleen op de korte termijn werkt en nalaat om naar onderliggende factoren te kijken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap