Spring naar de content
bron: anp

De asielcrisis bestaat niet, maar is doelbewust gecreëerd door rechtse partijen

De asielcrisis is een verzinsel van partijen als de VVD en de PVV, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer. 'Omdat de aantallen vluchtelingen lachwekkend laag zijn, moet de asielcrisis met alle mogelijke middelen uit het niets worden gecreëerd.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

De vier partijen die nu al vele lange maanden aan het onderhandelen zijn over de formatie van een nieuwe regering voor Nederland, zijn dan kennelijk te langen leste aanbeland bij het allerbelangrijkste thema, de oplossing voor alle problemen in Nederland en in de wereld en de sleutel voor een stralende toekomst voor Europa, althans volgens henzelf: hoe te scoren met draconische maatregelen tegen asiel. Sinds Pim Fortuyn, of eigenlijk al sinds Bolkestein, gaat de Nederlandse politiek nauwelijks nog over iets anders dan migratie. De PVV van Geert Wilders is er zo ongeveer speciaal voor opgericht. De val van het laatste kabinet Rutte, die de vervroegde verkiezingen noodzakelijk maakte, werd veroorzaakt door onenigheid over asielbeleid. De verkiezingscampagne werd door het thema gedomineerd, evenals overigens alle verkiezingscampagnes van de afgelopen jaren. 

Het is een soort wapenwedloop van stoerheid geworden, waarbij partijen en politici elkaar proberen te overtroeven met steeds hardvochtigere en meedogenlozere voorstellen om de rechten op asiel in te perken. Realistisch hoeven de voorgestelde maatregelen al lang niet meer te zijn. Wetten en verdragen worden niet meer als kaders erkend. Dat punt zijn we al jaren voorbij. In deze race van grimmigheid hebben de vier formerende partijen nu bedacht om de situatie rond de asielzoekers in Nederland uit te roepen tot een nationale crisis, hetgeen volgens hen onwettige ingrepen zou rechtvaardigen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap